Nieuws

Laatste keer uitstel SOx 404(b) voor kleinere beursfondsen

De Securities and Exchange Commission (SEC) verleent kleinere beursfondsen opnieuw uitstel om te voldoen aan de verplichtingen van Sarbanes-Oxley Act section 404(b). De deadline is een half jaar vooruitgeschoven. Maar het is wel de laatste keer dat de beurstoezichthouder uitstel verleent.

SOx 404(b) verplicht bedrijven een accountant een oordeel te laten uitspreken over het 'in control statement' van het management. Deze verplichting werd eerder al verscheidene keren vooruitgeschoven, omdat de kosten voor kleinere beursfondsen te hoog zouden zijn. 

De laatste keer dat de toezichthouder de deadline verschoof werd bepaald dat de SOx 404(b)-verplichting zou gaan gelden voor boekjaren eindigend op of na 15 december 2009. 

Afgesproken werd dat de SEC eerst een kosten-batenanalyse zou maken van de effecten van aanvullende guidance die de SEC in 2007 uitbracht. Deze guidance en Auditing Standard (AS) 5, een herziening van de oorspronkelijke Auditing Standard 2, werden geïntroduceerd met de bedoeling de compliance-kosten te verlagen. 

De SEC concludeert in de studie dat de herzieningen uit 2007 de compliance-kosten inderdaad hebben gedrukt. "In sum, the evidence from the survey response data shows that the cost of Section 404 compliance decreased following the Commission's reforms introduced in 2007 and is expected to  decrease further based on respondents' estimates for the fiscal year in progress at the time of the survey. Moreover, the survey participants perceive the reforms to have been a significant catalyst for these changes."

Die studie is echter pas in september van dit jaar beschikbaar gekomen, minder dan drie maanden voor de deadline van 15 december. Daarom heeft de SEC besloten de deadline nog éénmaal te verleggen, naar boekjaren eindigend op of na 15 juni 2010.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.