Nieuws

Hans Hoogervorst: 'AFM komt met risicoverklaring'

De Autoriteit Financiële Markten gaat voortaan in zijn jaarverslag een risicoverklaring opnemen waarin wordt gemeld welke (macro-)risico's de toezichthouder in de markt signaleert. Dat zei AFM-voorzitter Hans Hoogervorst zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Hij refereerde daarbij aan uitspraken van Jules Muis, een week eerder in hetzelfde programma.

Jules Muis, oud-controller van de Wereldbank, voormalig chief internal auditor van de Europese Commissie en auteur van een weblog op deze site, pleitte in de uitzending van vorige week voor een verplichte verklaring waarin internationale toezichthouders zich uitspreken over mogelijke systeemrisico's. Deze zou idealiter moeten luiden: "Wij zien geen zwakheden die het ordelijk functioneren van de markten in gevaar kunnen brengen."

Volgens Muis zou zo'n verplichting een effectief middel zijn om zwakke plekken in het systeem bloot te leggen en risico's van financiële crises als de huidige tijdig te signaleren.

In de Buitenhof uitzending van zondag 7 december refereerde Hoogervorst uit eigen beweging aan het interview met Muis, dat hij "erg inspirerend" noemde. De door Muis gevraagde verklaring vind de AFM-baas "een beetje te ver gaan", maar het idee erachter lijkt in vruchtbare aarde te vallen.

"Wat wij van nu af aan wel zullen doen is in het jaarverslag een risicoverklaring opnemen waarin wij concreet zeggen welke risico's wij in de markt zien waar we al dan niet voldoende grip op hebben", aldus Hoogervorst. "In april zullen we dat al gaan doen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.