Nieuws

Reactie SOBI op CBb-uitspraak accountant Deloitte

Pieter Lakeman van Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) heeft gereageerd op de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) over de accountant van Deloitte in de Ahold-zaak. Deloitte zegt in een persbericht zeer teleurgesteld te zijn over het vonnis. Alvorens te reageren wil het kantoor de uitspraak eerst nader bestuderen.

In zijn reactie zegt Lakeman:

"Van groot belang voor de Nederlandse kapitaalmarkt en de Nederlandse beleggers is dat het College niet verzand is geraakt in de Amerikaanse letterknechterij, waarbij de controle in gestandaardiseerde, geformaliseerde regels is vastgelegd, maar dat ook bijzondere omstandigheden van grote betekenis zijn bij de controle. Daarmee heeft het College beklemtoond dat accountantscontrole niet tot automatismen mag degraderen maar wezenlijk moet zijn en afhankelijk van de omstandigheden.

Daarnaast blijkt dat het College de gemaakte fouten bijzonder ernstig opvat. Vermoedelijk zou de betreffende accountant, die volgens SOBI slechts een radertje in de grote Deloitte-machinerie is geweest, door het College zijn geschorst wanneer deze zaak niet het einde van diens carrière zou hebben betekend."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.