Nieuws

India geschokt na grote fraude IT-reus

Het aandeel van het Indiase IT-bedrijf Satyam Computer Services, in grootte vierde van het land, is ingestort nadat een enorme fraude aan het licht is gekomen. Alleen al vandaag verloor het aandeel tachtig procent van haar waarde ten opzichte van dinsdag. Het bedrijf heeft behalve in India ook beursnoteringen in Amsterdam en New York.

Topman Ramalinga Raju is opgestapt. Voor zijn aftreden gaf hij een verklaring uit waarin hij stelde dat er jarenlang structureel was geknoeid in de boeken. Zo schrijft hij dat er voor driekwart miljard euro ten onrechte als cash en banktegoeden waren opgenomen op de balans. 

"The differential in the real profits and the one reflected in the books was further accentuated by the fact that the company had to carry additional resources and assets to justify a higher level of operations thereby significantly increasing the costs", aldus de ceo, die aangaf geen persoonlijk voordeel van de malversaties te hebben gehad. 

Het schandaal tekende zich in december 2008 reeds af toen het bedrijf zich voor ruim anderhalf miljard dollar wilde inkopen in twee bedrijven die in handen waren van Raju's familie. Dit om de fraude te maskeren. Aandeelhouders dumpten daarop het aandeel Satyam. Eind december deed de Wereldbank het bedrijf voor acht jaar in de ban wegens omkoping. 

De Indiase beurzen zijn hard geraakt door de fraude. De Indiase beursindex Sensex verloor door paniekverkopen 749 punten en zakte door de grens van 10.000. Ook Europese beurzen doken omlaag. 

In India wordt verwacht dat het bedrijf van de Indiase beurzen zal verdwijnen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.