Nieuws

Top Satyam en PwC-accountants in Indiase cel

Kopstukken van het gevallen Indiase IT-bedrijf Satyam zijn veroordeeld tot zeven jaar celstraf. Ook twee partners van een PwC-vestiging in India verdwijnen achter de tralies.

Het vonnis hing al jaren in de lucht nadat in 2009 een miljardenfraude aan het licht kwam bij de Indiase beursreus Satyam. Nu, ruim zes jaar later, verdwijnt nagenoeg de hele top van het voormalige bedrijf achter de tralies. 

Het betreft de gebroeders Raju. De oudste, Ramalinga, is de oprichter van het bedrijf. Zijn broer Rama was managing director. De gebroeders Raju moeten ieder ruim acht ton boete betalen. Een derde broer is eveneens tot celstraf veroordeeld.

Satyam, een van de grootste bedrijven van India, zou de boeken hebben vervalst. De boekenfraude omvatte anderhalf miljard dollar. Zowel het management als de controlerend accountants werden verdacht van betrokkenheid.

Samen met de Satyam-broers zijn ook twee partners van de lndiase vestiging van PwC veroordeeld tot de cel. Dit duo werd in 2010 ook al in de kraag gevat. De een toen op borgtocht vrij, de ander bleef vastzitten. Ook de voormalige cfo en de interne accountant werden veroordeeld tot celstraffen.

Onlangs waarschuwde de Indiase vestiging van Grant Thornton voor een toename van fraude in het Indiase bedrijfsleven. Volgens een van de partners komt dat doordat de kans op een veroordeling relatief klein is in India.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.