Nieuws

Nooitgedagt wil 'elke schijn' vermijden

Het per direct terugtreden van bestuursvoorzitter Jan Nooitgedagt dient om "elke schijn te vermijden". Dat antwoordt Ernst & Young op vragen van het Financieele Dagblad. Nooitgedagt heeft volgens het kantoor die beslissing genomen na overleg met onder meer de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Nooitgedagt is voorgedragen om in april de nieuwe financieel directeur te worden van Aegon. Die overstap leidde tot enige discussie, aangezien Ernst & Young de controlerend accountant is van de verzekeraar. Nooitgedagt controleerde tot 2007 bovendien de boeken van Aegon-concurrent ING. Hij controleerde nooit zelf de jaarrekening van Aegon.

Volgens de berichtgeving in het Financieele Dagblad van vandaag zegt een woordvoerder van het kantoor dat Ernst & Young heeft "kennisgenomen van de in- en externe reacties op de voordracht van Jan Nooitgedagt en overlegd met verschillende partijen, waaronder de AFM. We hebben besloten om een situatie die feitelijk al bestond te formaliseren". 

Verder laat de woordvoerder weten dat Nooitgedagt "al geen nieuwe afspraken meer maakte als bestuursvoorzitter", en wordt benadrukt dat er "geen druk" op Ernst & Young is uitgeoefend. 

Nooitgedagt blijft tot zijn vertrek naar Aegon partner bij Ernst & Young. Over zijn opvolging beslissen de partners op 2 februari 2009. De aandeelhouders van Aegon stemmen op 22 april over de benoeming van Nooitgedagt tot cfo. 

Ook de Nederlandsche Bank moet die benoeming nog goedkeuren, maar Aegon zegt in het FD-bericht desgevraagd de autoriteiten in Nederland en de Verenigde Staten van tevoren te hebben gepolst en geen probleem te verwachten. 

Jules Muis, voormalig accountant bij Ernst & Young, ex-controller van de Wereldbank en voormalig chief internal auditor van de Europese Commissie, zette in zijn weblog op deze site al vraagtekens bij de overstap van Nooitgedagt, vooral vanwege het risico van reputatieschade. 

"Stel dat Aegon zijn activa nogmaals fors moet afwaarderen", voegt Muis daar in het FD-bericht aan toe. "Dan krijgen Aegon en zijn accountant de vraag: hadden jullie dat niet eerder gezien? Nooitgedagt komt dan in een netelige positie." 

Volgens Muis wordt met deze benoeming toch weer "erg scherp aan de wind gezeild", terwijl in deze tijden van kredietcrisis voorzichtigheid voor accountants juist is geboden. 

Nooitgedagt zelf zegt volgens het FD "heel goed te hebben nagedacht" over mogelijke belangenconflicten maar "er geen te zien". 

Opvallende bijkomstigheid in de kwestie - gezien de rol van de AFM - is dat oud-AFM-voorzitter Arthur Docters van Leeuwen in november bij Aegon is benoemd als commissaris namens de overheid. Dit na een kapitaalinjectie van drie miljard euro. 

Ook oud-KPMG-voorzitter Ben van der Veer is commissaris bij de verzekeraar.      

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.