Nieuws

Beleggers failliet Parmalat mogen netwerk Deloitte vervolgen

De rechtszaak in de VS tegen Deloitte & Touche Thomatsu in de Parmalat-zaak gaat door, zo heeft een Amerikaanse rechter bepaald. Dit ondanks het feit dat de internationale organisatie van Deloitte geen controle uitoefent over de Italiaanse lidorganisatie. De rechter gelooft niet in dat argument.

De zaak is aangespannen door beleggers in het Italiaanse zuivelconcern Parmalat, dat door fraude failliet is gegaan. De controle van Parmalat gebeurde door de Italiaanse en ook de Braziliaanse lidorganisaties van Deloitte. Om die reden stelt de internationale organisatie van Deloitte dat zij niet aansprakelijk is voor de lidorganisaties.

Toch schikte Deloitte in de VS twee jaar geleden een door Parmalat aangespannen rechtszaak voor bijna 150 miljoen dollar. Opmerkelijk is dat rechter Lewis Kaplan zowel deze zaak, als de recente zaak tegen Deloitte voorzit.

Rechter Kaplan vond het door Deloitte ingebrachte bewijs dat de internationale organisatie geen betrokkenheid heeft bij de activiteiten van lidorganisaties niet overtuigend. Hij stelde dat gezien de autoriteit van Deloitte & Touche Thomatsu en de invloed daarvan op de controlepraktijk van Deloitte Italië, de vraag aan de orde is in hoeverre de Italiaanse lidorganisatie van Deloitte slechts de status van agent heeft.

Ook Grant Thornton is verwikkeld in een rechtszaak rond Parmalat. Analisten geven dit accountantskantoor een goede kans om de zaak te winnen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.