Nieuws

KPMG aangeklaagd voor miljard voor faillissement New Century

KPMG heeft een claim van een miljard dollar aan de broek gekregen. Dit in verband met haar vermeende aandeel in het faillissement van de Amerikaanse hypotheekbank New Century in 2007. De claim treft zowel KPMG International als de Amerikaanse firma.

De claim is ingediend door schuldeisers van New Century, die nog drie miljard dollar in de failliete bank hadden zitten. Zij verwijten KPMG dat die de financiële problemen van de bank hielp versluieren. "KPMG schoot tekort in haar verplichtingen van publieke waakhond", aldus de aanklacht.

Het is niet de eerste keer dat een accountantskantoor wordt gedaagd vanwege de kredietcrisis. Eerder werd Ernst & Young van twee kanten aangeklaagd in verband met het faillissement van Lehman Brothers.

Uniek aan de claim tegen KPMG is wel dat de internationale holding van een big four kantoor medeverantwoordelijk wordt gehouden voor het gedrag van een nationale dochtermaatschappij, aldus Steve Thomas van het advocatenkantoor Thomas, Alexander & Forrester, dat de aanklacht namens de eisers heeft ingediend.

Het in 1995 opgerichte New Century was de tweede aanbieder van subprime hypotheken en ging als eerste failliet als gevolg van de kredietcrisis. Hoewel de eis van een miljard dollar hoog is, verwachten de schuldeisers niet dat ze dit bedrag ook zullen krijgen.

Dat accountants getroffen zouden worden door claims voor hun rol in de kredietcrisis, werd een half jaar geleden al voorspeld. Nik Yeo, een specialist in financiële aansprakelijkheid, meent dat kantoren die betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling of audit van gestructureerde financiële producten, kwetsbaar zijn voor claims.

Anderen, zoals Peter Wyman, head of professional affairs bij PwC in het Verenigd Koninkrijk, dachten dat het mee zou vallen. Het zou hem verbazen als juridische stappen tegen accountants enige grond zouden blijken te hebben.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.