Nieuws

Lange gevangenisstraffen ex-KPMG'ers in tax shelter zaak

Een Amerikaanse rechter heeft voormalig senior manager John Larson van KPMG LLP veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf wegens zijn rol in de verkoop van illegale tax shelters. Oud-KPMG-partner Robert Pfaff kreeg acht jaar.

Door middel van de belastingconstructies ontliepen rijke klanten van het kantoor ruim honderd miljoen dollar aan belastingen. 

Op 17 december 2008 verklaarde de jury in deze zaak de twee ex-KPMG'ers al schuldig. Ook advocaat Raymond Ruble, voormalig partner van advocatenkantoor Brown & Wood LLP, werd toen schuldig verklaard. Deze krijgt nu van de rechter een gevangenisstraf van zeseneenhalf jaar. 

Volgens rechter Lewis Kaplan speelden de drie een sleutelrol in de zaak. "They were instrumental in moving it through the KPMG bureaucracy."

Met de straffen zegt de rechter een boodschap te willen laten uitgaan naar professionals die soortgelijke verkeerde acties overwegen. Hij bekritiseerde degenen die zoeken naar "een echte of imaginaire maas" in het systeem met de bedoeling "een fortuin te maken".

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.