Nieuws

'Onafhankelijke commissaris accountantskantoor kan verfrissend werken'

Aanstelling van onafhankelijke commissarissen bij accountantsorganisaties is de moeite van het overwegen waard. Dit stelt Auke de Bos, partner en governancespecialist van Ernst & Young Nederland, naar aanleiding van de invoering van de accountantscode in Engeland. Invoering van raden van commissarissen zou volgens hem in Europees verband geregeld moeten worden.

"Een onafhankelijke commissaris bij een accountantsorganisatie is nieuw. Die zou heel verfrissend kunnen werken. Het biedt de mogelijkheid om nog meer aan te sluiten bij geluiden uit de samenleving."

De aanstelling van commissarissen is een van de opvallendste bepalingen van de nieuwe accountantscode die onlangs in Engeland is ingevoerd. In de Nederlandse situatie is dat wat De Bos betreft ook de enige vernieuwing die de aandacht trekt.

Een raad van commissarissen invoeren is voor De Bos echter geen uitgemaakte zaak. De toegevoegde waarde van de commissaris moet wel helder zijn. "Het gaat hierbij over checks en balances. We moeten dan goed nagaan wat een een non-executive daaraan toevoegt."

"Accountantsorganisaties zijn van oudsher partnerorganisaties. Maar ze globaliseren en hebben daar hun juridische structuur aan aangepast. Ik kan me voorstellen dat dit een logisch moment is om na te denken over een raad van commissarissen."

"Als ik kijk naar Ernst & Young, dan hebben wij al een advisory council, die vervult de taak van een toezichthoudend orgaan. Maar die bestaat uit partners van de organisatie zelf, dat is iets anders dan onafhankelijk toezicht. Voor extern toezicht hebben we de AFM. Bovendien is er veel  wet- en regelgeving voor accountants."

De Bos benadrukt dat het belangrijk is om extern toezicht via een raad van commissarissen goed in te bedden in bestaande structuren. "We moeten voorkomen dat er dubbel toezicht gaat plaatsvinden. Het is niet de bedoeling om laag op laag aan te leggen."

Een eventuele invoering van een raad van commissarissen bij een accountantsorganisatie vergt in het geval van een groot kantoor internationale afstemming, aldus De Bos. "Als we raden van commissarissen invoeren, zou het goed zijn om dat in Europees verband te doen. De International Federation of Accountants, de IFAC, zou hierover een standpunt moeten innemen."

"Een mogelijkheid is om in IFAC-verband de invoering van commissarissen bij Engelse accountantsorganisaties na een jaar te evalueren. Als de ervaringen goed zijn, kunnen we in Europees verband de onafhankelijke toezichthouders invoeren bij accountantsorganisaties. Het maakt het toezicht op accountantsorganisaties diverser. Goed functionerende accountantsorganisaties, afgestemd op de stakeholders, daar gaat het uiteindelijk om."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.