Nieuws

NBA wil onafhankelijkheidsregels aanscherpen

De NBA wil de onafhankelijkheidsregels verder aanscherpen. Belangrijke aanleiding is het recent verschenen rapport van toezichthouder AFM over de onafhankelijkheid en het beloningsbeleid van vijftien grote accountantsorganisaties.

In dit rapport constateert de AFM dat de geboden en verboden in de onafhankelijkheidsregels door accountants over het algemeen goed worden nageleefd. Wel pleit de toezichthouder voor meer strikte onafhankelijkheidsregels. 

"Wij hechten aan principle-based regelgeving die internationaal is aanvaard. Desalniettemin herkennen we de bevindingen van de AFM en zullen op basis hiervan voorstellen uitwerken om onze regelgeving aan te scherpen, in goed overleg met de toezichthouder en het ministerie van Financiën. De aanbeveling van de AFM sluit aan bij de maatregelen die de NBA in haar eigen Plan van Aanpak heeft gepresenteerd om de onafhankelijkheid van de accountant te versterken", stelt NIVRA-voorzitter Ruud Dekkers. 

Hij ontving het eerste exemplaar van het rapport uit handen van Janine van Diggelen, Hoofd Toezicht Accountantsorganisaties van de AFM. 

De AFM constateert voorts dat de meerderheid van de onderzochte accountantsorganisaties kwaliteitsaspecten betrekt bij de benoeming, beoordeling en beloning van de accountants. De NBA wil kwaliteit beter borgen en bracht daarover recent een consultatiedocument 'Verbod op commerciële prikkels' uit. 

Ook presenteerde de beroepsorganisatie een adviesrapport over opdrachtverlening door de raad van commissarissen. "We zien dat het maatschappelijk verkeer meer kwaliteit, transparantie en waarborgen voor onafhankelijkheid vraagt van accountants en daar geven we gehoor aan", aldus NIVRA-voorzitter Dekkers.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.