Nieuws

'Barnier doet concessies bij plannen auditmarkt'

Eurocommissaris Michel Barnier staat onder zware druk om zijn verstrekkende voorstellen voor de hervorming van de auditmarkt af te zwakken. Volgens de Britse krant Financial Times hebben op zijn minst tien collegacommissarissen problemen met zijn plannen.

De 'revolte' binnen de Europese Commissie is volgens de krant ook de reden dat de presentatie van de plannen is uitgesteld. 

Aanvankelijk stond voor aanstaande woensdag een persconferentie gepland, maar die is inmiddels met een week uitgesteld, zo meldde een woordvoerster van de Europese Commissie vorige week aan de website Accountancy Age.  

De Financial Times verwacht dat Barnier 'belangrijke concessies' zal doen, dit om een herhaling te voorkomen van de nederlaag die hij leed bij zijn voorstellen voor kredietbeoordelaars. De eurocommissaris wilde kredietbeoordelaars onder andere kunnen verplichten om oordelen over Europese landen die in problemen verkeren twee maanden op te schorten, maar dat voorstel moest hij vanwege oppositie binnen de Europese Commissie intrekken. 

De voorstellen voor de auditmarkt die binnen de Commissie de meeste weerstand oproepen zijn de vergaande scheiding van controle en adviesdiensten en verplichte kantoorroulatie bij organisaties van openbaar belang (oob's) en de invoering van joint audits bij grote oob's. 

"People involved in the talks expect Mr Barnier to give ground on at least one of these three areas but press on with the remainder of the package", aldus de Financial Times. 

Het meest waarschijnlijk is dat het voorstel voor joint audits sneuvelt, aldus de krant. Maar ook de voorstellen voor scheiding van controle en advies en kantoorroulatie zouden zijn aangepast. 

BDO, wereldwijd het vijfde accountantskantoor achter de 'big four', zegt ongerust te zijn over de ontwikkelingen. Global ceo Martin van Roekel van BDO zegt tegen de krant: "It would be very, very unfortunate if they [the European Commission] would back off at this moment in time." Volgens van Roekel zou een aanzienlijke afzwakking van de voorstellen alleen maar aantonen hoe machtig de big four-kantoren zijn.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.