Nieuws

KPMG: ‘We herkennen concurrentieprobleem niet’

"We onderscheiden in de plannen van Barnier een marktgerelateerd gedeelte en een kwaliteitsgerealteerd deel", zegt woordvoerder Jan-Willem Wits van KPMG. "Wat ons betreft staat de kwaliteit van de accountancy centraal, daarover gaan we graag de discussie aan met beleidsmakers en politici."

"Maar in het marktgerelateerde deel van Barniers plannen herkennen we ons niet. We zien het probleem van de concurrentie niet, dus herkennen we ons ook niet in de oplossing. Dan gaat het over de het feit dat de markt gedomineerd wordt door vier kantoren. Maar er zijn ook maar vier grote banken in Nederland, daarover zeggen we toch ook niet dat er daardoor geen concurrentie is in de bankwereld? Deze markt is er nu eenmaal in de accountancy." 

De reactie van KPMG in Nederland wijkt niet af van die van de Europese tak van de firma. Die liet vandaag weten dat veel van de voorstellen van Barnier niet over kwaliteit gaan, maar vooral over mededinging. 

"Jammer is dat de discussie nu weer hier over gaat, in plaats van over de kwaliteit van ons vak", zegt Wits. "Terwijl het nog de vraag is welke gevolgen deze voorstellen hebben voor de markt. Kantoren die een derde van hun omzet halen uit de controle van oob's moeten kiezen tussen controle of advies. In Nederland zijn er geen kantoren met zulke marktaandelen. Ik sluit niet uit dat er slechts in een paar landen een aanpassing op de markt gemaakt moet worden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.