Nieuws

Deloitte: 'Strikte scheiding controle en advies schiet doel voorbij'

Deloitte ondersteunt hervormingsvoorstellen gericht op kwaliteitsverhoging en versterking van de signalerende functie van de accountant. Maar maatregelen gericht op een strikte scheiding van controle en advies schieten hun doel voorbij. Dat zegt het kantoor in reactie op de gisteren gepresenteerde voorstellen van de Europese Commissie.

"Deloitte ondersteunt de voorstellen die de kwaliteit van de accountantscontrole vergoten en de onafhankelijkheid van de accountant versterken. Daarnaast verwelkomt Deloitte de voorstellen ter versterking van de signalerende functie van de accountantscontrole. Deloitte is teleurgesteld in maatregelen die uitsluitend tot doel lijken te hebben om via een strikte scheiding tussen controle en advies de concurrentie te bevorderen. Deze schieten hun doel voorbij en tasten de controlekwaliteit fundamenteel aan." 

Barbara Majoor, partner bij Deloitte en hoogleraar accountancy: "Kwaliteit vormt het uitgangspunt van Deloitte. De crisis heeft ons geleerd dat de maatschappij een sterkere signalerende rol van de accountant verwacht waarbij meer 'zekerheid' wordt gegeven. Niet alleen over cijfers maar ook over risicomanagement en financiële stabiliteit van de onderneming."

Tegen deze achtergrond is Deloitte positief over de voorstellen die de Europese Commissie doet om de signalerende rol van de accountant te versterken, zowel intern als extern:

  • Uitbreiding controleverklaring met expliciete vermelding van risico's en bevindingen ten aanzien van de continuïteit, materialiteit en gesignaleerde risico's voor de controle.
  • Verplichte en gedetailleerde rapportage aan de audit committee van een oob worden gedaan over alle controlebevindingen en uitgevoerde werkzaamheden.

"Dit zijn de voorstellen waar de maatschappij baat bij heeft. Ze dragen bij aan het herstel van het vertrouwen in de kapitaalmarkten", aldus Majoor. 

De voorstellen van de Commissie voor afsplitsing van de adviestak, een totale scheiding van controle- en adviesdiensten bij organisaties van openbaar belang (oob's) en een maximum fee van 10 procent voor controlegerelateerde diensten tasten volgens Deloitte de controlekwaliteit fundamenteel aan.

Peter Bommel, hoofd van de Audit praktijk bij Deloitte: "Wij zijn voorstander van duidelijke kaders. Daarom pleit Deloitte voor het idee van minister de Jager; een strikte lijst met verboden adviesdiensten voor controlecliënten. Dit is ook in lijn met het advies van de AFM op basis van het rapport 'Prikkels voor kwaliteit'. Zij geven aan dat onafhankelijkheidsregels duidelijker en eenduidiger moeten."

Het voorstel van de Europese Commissie tot verplichte kantoorroulatie ondersteunt Deloitte niet. Deloitte is van mening dat deze maatregel uitsluitend is genomen vanuit concurrentieoogpunt en niet bijdraagt aan de controlekwaliteit. Deloitte ondersteunt het voorstel van minister de Jager die uitgaat van de bestaande verplichte partnerroulatie, aangevuld met verplichte periodieke aanbesteding waarbij ook de zittende accountant mee doet. Bommel: "Met partnerroulatie blijft de kennis van de cliënt en de branche binnen de accountantsorganisatie. Dit komt de controlekwaliteit ten goede."

"Het proces naar definitieve regelgeving is veelomvattend en zal nog geruime tijd in beslag nemen. De markt heeft forse kritiek geuit op de plannen van de Europese Commissie. Deloitte pleit ervoor dat de standpunten van belangrijke stakeholders waaronder investeerders, regelgevers, overheden en  bedrijfsleven zorgvuldig gewogen worden in het traject tot uiteindelijke wetgeving", aldus Deloitte.

Bommel: "De huidige voorstellen dragen volgens Deloitte onvoldoende bij aan het versterken van het vertrouwen in de kapitaalmarkten. Barnier richt zich te eenzijdig op concurrentiebevorderende maatregelen. Volgens Deloitte ligt daar de kern van het debat niet. We moeten ons veel sterker richten op de kwaliteit van de controle en de versterking van de signalerende functie van de accountantscontrole."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.