Nieuws

Ernst & Young: ‘Barnier helpt geen crises te voorkomen’

Ernst & Young onderschrijft de plannen van de Europese Commissie om concurrentie op de controlemarkt te bevorderen. Maar voor de kwaliteit van de accountantscontrole zijn de Europese plannen slecht, vindt Ernst & Young.

"Ernst & Young is van mening dat een aantal van de voorstellen van Barnier, zoals vandaag voorgesteld, niet ten goede komt aan de kwaliteit van de accountantscontrole", zo stelt het kantoor in een verklaring. "Ook leveren ze niet of nauwelijks toegevoegde waarde, terwijl ze anderzijds de kosten van de accountantscontrole zullen verhogen. Tevens dragen ze slechts minimaal bij aan het doel waarom de Commissie dit voorstel doet: de bijdrage die accountants zouden kunnen leveren bij het voorkomen van een financiële crisis." 

Ernst & Young juicht wel de plannen toe om meer concurrentie mogelijk te maken in de top van de controlemarkt. Daarmee gaat zij een stap verder dan KPMG, dat heeft aangegeven geen probleem te zien in de concurrentieverhoudingen op de controlemarkt. 

"Wij delen de zorg dat er meer keus zou moeten zijn voor de markt en we hebben meerdere keren gezegd dat vier internationale aanbieders niet ideaal is", zo vervolgt Ernst & Young. "Daarom staan we achter de voorstellen van de Commissie die leiden tot een bredere keus en voor een verdere verbetering van de kwaliteit. Voorstellen zoals een EU-paspoort en het aannemen van Internationale Audit Standaarden zijn naar onze mening een goede stap in de richting van een sterkere Europese markt." 

"Daarnaast ondersteunen wij het voorstel om beperkingen omtrent eigenaarschap en kunstmatige barrières met betrekking tot keuze weg te nemen, hetgeen ten goede komt aan investeerders en de kwaliteit van audits in het algemeen." 

De Europese Commissie en de lidstaten hebben nu de kans om het debat in een constructieve discussie te laten overgaan, waarbij het gaat om de kwaliteit en relevantie van audits en de essentiële rol van onafhankelijke audit committees, aldus Ernst & Young. "Wij zien het multidisciplinaire service model, zeker in samenhang met een betrokken en effectieve audit committee, juist als de manier om de kwaliteit van audits te verbeteren, de beste talenten voor ons vak aan te trekken en service op het hoogste niveau aan bedrijven wereldwijd te bevorderen." 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.