Nieuws

AFM beboet Ernst & Young voor niet naleven zorgplicht

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 9 november 2011 aan Ernst & Young Accountants een bestuurlijke boete opgelegd van 54.450 euro. Dit na onderzoek van tien controledossiers in het kader van het reguliere toezicht 2009. In zes van die dossiers hebben de externe accountants volgens de AFM ontoereikende controle-informatie verkregen.

Dat maakte de AFM vandaag bekend. De boete is opgelegd omdat Ernst & Young volgens de AFM in de onderzochte dossiers bij het uitvoeren van wettelijke controles over boekjaren eindigend in 2007 en 2008 er niet - dan wel onvoldoende - voor heeft gezorgd dat haar externe accountants de Nadere voorschriften controle- en overige standaarden (NV COS) en de Verordening gedragscode (VGC) hebben nageleefd. Daarmee heeft Ernst & Young artikel 14 van de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta) overtreden.

Ernst & Young heeft de AFM een overzicht verstrekt van 2.842 door Ernst & Young afgeronde wettelijke controles. De AFM heeft de selectie van controledossiers beperkt tot een aantal sectoren die in het bijzonder geraakt zijn of konden zijn door de financiële crisis. Binnen deze sectoren heeft de AFM tien dossiers geselecteerd. De selectie heeft 'risicogestuurd' plaatsgevonden, onder meer op basis van de risicokwalificatie die Ernst & Young voorafgaand aan het onderzoek zelf aan het controledossier heeft gegeven.

Bij de beoordeling van de controledossiers heeft de AFM zich gericht op onderdelen van het controledossier waar door haar bijzondere controlerisico's werden onderkend.

De boete die de AFM oplegt staat alleen in relatie tot de door haar onderzochte onderdelen van de controledossiers. Overigens kunnen op basis van deze beoordeling geen algemene conclusies worden getrokken over de niet-gecontroleerde dossiers en niet-onderzochte onderdelen.

In zes van de tien beoordeelde dossiers is de AFM van mening dat de externe accountants ontoereikende controle-informatie hebben verkregen, bijvoorbeeld omdat onvoldoende controlewerkzaamheden zijn verricht op de werkzaamheden uitgevoerd door een andere accountant uit de Ernst & Young organisatie (twee dossiers) of door de interne accountantsdienst van de controlecliënt (twee dossiers).

Andere voorbeelden van ontoereikende controlewerkzaamheden hadden betrekking op bepaalde balansposten (drie dossiers).

Daar waar controle-informatie in het controledossier ontbrak en Ernst & Young volgens de AFM niet alsnog heeft kunnen bewijzen dat de betreffende controlewerkzaamheden zijn verricht, leidt dit tot de constatering van de AFM dat deze controlewerkzaamheden niet hebben plaatsgevonden.

In één controledossier, dat een kleinere controlecliënt betreft, heeft de AFM geconstateerd dat het controledossier niet tijdig was afgesloten en dat er na afgifte van de accountantsverklaring nadere controledocumentatie was vervaardigd.

Ook is in dat dossier een aantal maanden na afgifte van de accountantsverklaring een document in de controle-informatie aangepast, om die te laten aansluiten op de jaarrekening. Daarbij is echter een datum met parafering geplaatst die vóór de datum van afgifte van de accountantsverklaring lag.

Ernst & Young heeft mede op basis van de bevindingen van de AFM maatregelen getroffen om de tekortkomingen in de toekomst tegen te gaan.

Het besluit van de AFM kan door belanghebbende(n) ter toetsing aan de rechter worden voorgelegd.

Ernst & Young heeft bezwaar aangetekend tegen de boete, zo laat het kantoor weten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.