Nieuws

Eumedion publiceert Speerpuntenbrief 2013

Beleggers vinden dat de raad van commissarissen (rvc) van de beursgenoteerde ondernemingen meer betekenisvolle informatie moeten verstrekken over de door de rvc verrichte werkzaamheden in het boekjaar.

Daarnaast zouden zij het wenselijk achten dat de beursgenoteerde ondernemingen
het aantal standaardteksten in het jaarverslag en in de toelichting op de
jaarrekening drastisch verminderen ('cutting the clutter').

Deze twee onderwerpen heeft de koepel van institutionele beleggers Eumedion voor het aandeelhoudersvergaderingen- en jaarverslagenseizoen 2013 tot 'speerpunten' verheven en opgenomen in de zogenaamde Speerpuntenbrief welke naar de 75 grootste Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen is gezonden.

Het eerste speerpunt sluit aan bij de Eumedion-evaluatie van het ava-seizoen 2012 en bij de onderzoeken die tijdens het recent gehouden Eumedion-VBA-NBA-seminar over het commissarissenverslag zijn besproken.

Eumedion vraagt de ondernemingen onder meer beter inzicht te geven in de belangrijkste conclusies uit de (zelf)evaluatie van de rvc, het selectieproces van nieuwe bestuurders en commissarissen en in de maatregelen die zijn genomen om de onafhankelijke positie van de externe accountant te borgen.

Om deze vraag naar additionele informatie enigszins te compenseren doet Eumedion in het tweede speerpunt een aantal suggesties om bepaalde informatie uit het jaarverslag en uit de toelichting op de jaarrekening te schrappen.

Zo beveelt Eumedion aan om de paragraaf over de belangrijkste grondslagen voor de financiële verslaggeving danig in te korten door alleen die toelichting op te nemen die relevant is voor het door beleggers kunnen doorgronden van de jaarrekening en voor het nemen van beleggingsbeslissingen.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.