Nieuws

NBA Alert 'Frauderisicofactoren in het licht van de economische crisis'

De NBA heeft een NBA Alert uitgebracht, waarin aandacht wordt gevraagd voor een verhoogd risico van fraude als gevolg van de langdurig mindere economische omstandigheden.

"Accountants moeten door de economische crisis extra alert zijn op fraude bij organisaties die door hen worden gecontroleerd. Om te kunnen voldoen aan afspraken met banken of aan verwachtingen van aandeelhouders zullen soms grenzen worden opgezocht of overschreden, met als gevolg onjuiste of onvolledige jaarrekeningen. Wij hebben als NBA geen direct zicht op situaties waar concreet sprake is van fraude. Maar gezien het maatschappelijk belang vinden we dat accountants extra alert moeten zijn en hier bijzondere aandacht aan moeten besteden", aldus Peter Eimers, voorzitter van het Adviescollege Beroepsreglementering. 

De NBA Alert richt zich op alle leden (openbaar accountants, intern accountants, overheidsaccountants en accountants in business) die op enigerlei wijze betrokken zijn bij financiële verslaggeving. De Alert geeft concrete voorbeelden van situaties met een verhoogd risico op fraude, zoals de waardering van onroerend goed. 

De publicatie is gebaseerd op bestaande regelgeving, zoals de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Wta. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.