Nieuws

NBA: kwaliteit controle bij corporaties groeit

De NBA onderschrijft de constatering van de AFM dat de kwaliteitsbewaking van de big four bij de controle van woningcorporaties vanaf 2010 is verbeterd. Uit AFM-onderzoek blijkt dat de vier organisaties kwaliteitsmaatregelen hebben genomen op dat gebied, zoals intern onderzoek naar de manier waarop wordt gecontroleerd.

Twee kantoren deden dat al bij hun controle over boekjaar 2010, nog voor de berichtgeving over Vestia. 

De NBA heeft eerder in verschillende bijeenkomsten met de kantoren ook gewezen op de noodzaak van een rigide kwaliteitsbewaking in maatschappelijk kwetsbare sectoren. Net als de AFM vraagt de NBA om aandacht bij controles van andere (semi-)publieke sectoren, zoals onderwijs- en zorginstellingen. 

De kwaliteitsmaatregelen van de accountantsorganisaties verschillen wel in aard, intensiteit en moment waarop die maatregelen zijn ingezet. 

Daarom zou het goed zijn om in de AFM-rapportage kantoren specifiek te benoemen, meent de NBA. Dat is wel gebeurd in de berichtgeving rondom de rapportage, maar niet in het onderzoek zelf. "Als NBA hebben we daarvoor al eerder gepleit in ons eigen Plan van Aanpak voor de sector. De kantoren zullen dan meer gaan concurreren op kwaliteit", aldus voorzitter Ruud Dekkers.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.