Nieuws

KPMG op de korrel in zaak Vestia

Controlerend accountant KPMG lijkt in problemen te komen door het miljardendebacle met woningcorporatie Vestia. De Telegraaf meldt vandaag dat KPMG ten onrechte heeft laten passeren dat de raad van commissarissen in het jaarverslag over 2010 schreef dat Vestia met haar treasurybeleid zeer beperkt risico liep.

De Telegraaf opende vanmorgen op de voorpagina met het bericht 'KPMG verslikt zich in Vestia'. Vestia is in grote problemen geraakt door een snelle waardevermindering van haar zeer grote derivatenportefeuille.

De Telegraaf refereert aan het verslag van de raad van commissarissen in het jaarverslag over 2010. "De rente moet op het niveau van minus 3% komen, wil Vestia in de liquiditeitsproblemen komen, schrijft de raad van commissarissen in het bewuste jaarverslag. Dat blijkt verre van juist. Op dit moment staat de rente nog op het niveau van ruim 2 procent en desondanks kampt Vestia met een tekort van ruim een miljard euro."

KPMG is in juni 2010 benoemd als controlerend accountant bij Vestia, als opvolger van Deloitte.

De Telegraaf citeert een passage uit het commissarissenverslag over het treasurybeleid. Deze passage, uit een chronologisch verslag van de commissarissenvergaderingen in 2010, betreft echter een bijeenkomst uit februari 2010 en betreft derhalve het verslagjaar 2009.

De Telegraaf citeert overigens niet de hele passage die betrekking heeft op deze zaak. De complete passage (pagina 9) luidt als volgt:

"De raad heeft uitgebreid stilgestaan bij het treasuryverslag van Vestia. In het verslag zelf is een verantwoording van het gevoerde beleid opgenomen en zijn de resultaten afgezet tegen verschillende benchmarks. Vestia kon snel reageren op de gewijzigde omstandigheden. De portefeuille obligaties bestaat voor 92% uit staatsobligaties en de rente op de totale leningportefeuille gaat richting 3%. De resultaten zijn hierdoor nog gunstiger dan in 2008. Door voldoende kredietlijnen bij diverse banken loopt Vestia slechts beperkt liquiditeitsrisico. De rente moet op het niveau van minus 3% komen, wil Vestia in de liquiditeitsproblemen komen. De raad heeft, mede op grond van de opvatting van de accountant terzake, haar vertrouwen uitgesproken als het gaat om het in control zijn van Vestia op het gebied van de treasury."

Tijdens dezelfde vergadering in februari 2010 meldt de raad van commissarissen dat het bestuur 'de accountant' (toen nog Deloitte) heeft gevraagd heeft gevraagd om "voor het jaar 2010 expliciet aandacht te schenken aan het treasurybeleid van Vestia door middel van extra gerichte onderzoeken. De raad heeft Vestia gecomplimenteerd met het behaalde resultaat en met het verslag."

Over de commissarissenvergadering van maart noteren de commissarissen in hun verslag: "De accountant heeft extra aandacht geschonken aan de projecten Medimall en aan Houtrust en specialisten van Deloitte hebben de treasury beoordeeld."

REDACTIE: Een eerdere versie van dit bericht is gewijzigd vanwege onduidelijkheden over data en chronologie.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.