Nieuws

Topman Deloitte Nederland treedt af

Piet Hein Meeter treedt met onmiddellijke ingang terug als ceo en bestuurder van Deloitte Nederland. Directe aanleiding is overtreding van onafhankelijkheidsregels. Het gaat daarbij om het houden van financiële belangen in controlecliënten.

Deloitte laat in een persbericht weten dat Meeters aftreedt "in goed overleg" met de raad van commissarissen. De overtreding van de onafhankelijkheidregels is gebleken uit eigen regulier compliance-onderzoek van Deloitte en is direct gemeld aan de AFM.

Deloitte voert onder al haar bestuurders, partners, directors en managers periodieke toetsing uit van naleving van onafhankelijkheidsregels. In het kader van zijn aantreden als ceo is dit reguliere onderzoek bij Piet Hein Meeter naar voren gehaald, meldt het kantoor in het persbericht.

"Hierbij is gebleken dat er momenten waren van niet naleving van de onafhankelijkheidsregels van Deloitte met betrekking tot het houden van financiële belangen in controlecliënten. Dit gaf aanleiding tot nader onderzoek, wat zowel intern als door een extern advocatenkantoor is uitgevoerd. Het nadere onderzoek bevestigde de initiële constateringen."

Uit het onderzoek is volgens Deloitte niet gebleken dat Meeter persoonlijk enige beslissingen heeft genomen over de belangen in deze cliënten. "Het onderzoek stelde ook vast dat Meeter niet betrokken was bij de controle van de betrokken cliënten en dat de onafhankelijkheid van Deloitte als accountant van deze cliënten niet in het geding is geweest."

Deloitte heeft de onderzoeksresultaten gedeeld met de AFM.

"Juist vanwege zijn voorbeeldfunctie als ceo heeft Piet Hein Meeter, na overleg met de raad van commissarissen, besloten dat hij in het belang van de organisatie met onmiddellijke ingang terugtreedt als ceo en bestuurder van Deloitte Nederland", aldus het kantoor.

Piet Hein Meeter was in januari 2012 benoemd tot Deloitte-topman en was in die functie de opvolger van Roger Dassen.

De functie van ceo zal worden waargenomen door vice-voorzitter Peter Bommel.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.