Nieuws

Topman Deloitte US ontkent hulp bij breken handelsembargo Iran

Joe Echevarria, bestuursvoorzitter van Deloitte US, ontkent dat de firma de bank Standard Chartered heeft geholpen om het handelsembargo tegen Iran te omzeilen. De feiten zijn uit hun verband gerukt, aldus de topman.

Echevarria deed zijn ontkenning in een interview aan persbureau Reuters. Volgens hem is een e-mail die als bewijsvoering geldt voor Deloittes verkeerd geïnterpreteerd. "It's an unfortunate choice of words that was pulled out of context."

De bestuursvoorzitter reageert op de beschuldiging van de banktoezichthouder New York State Department of Financial Services dat Deloitte de internationale bank Standard Chartered zou hebben geholpen om verboden financiële transacties met Iran te verhullen. Het zou gaan om zestigduizend transacties die samen 250 miljard dollar omvatten.

Volgens Amerikaanse media zou de toezichthouder beschikken over een e-mail waarin een Deloitte-partner instemt met een verzoek van de bank om belastende informatie buiten een rapport te houden dat voor de autoriteiten bestemd was.

"We agree", zou de partner hebben geantwoord op het verzoek van Standard Chartered. Echevarria wilde tijdens het interview niet ingaan op personen of interne maatregelen. Hij is ervan overtuigd dat de feiten Deloitte zullen vrijpleiten.

"Presumably the facts will bear out that we certainly held up all the standards required and behaved in an ethical and responsible way."

Begin deze week schikte de Standard Chartered met de VS-autoriteiten voor 350 miljoen dollar. Ook Deloitte zou gevrijwaard zijn door deze schikking.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.