Nieuws

Accon avm en vakbond botsen over ontslagen

Accon avm en FNV Bondgenoten twisten over ontslagen die vallen bij het accountantskantoor. Volgens de bond is sprake van een reorganisatie die niet netjes verloopt. Volgens Accon avm zelf is er sprake van een veranderingsproces waarin medewerkers doorstromen en soms hun functie verliezen.

Bestuursvoorzitter Peter Feijtel hoopt dat teleurgestelde medewerkers zich melden om hun zaken te bespreken.

Volgens NRC Handelsblad zouden er de komende maanden 66 ontslagen gaan vallen bij Accon avm. "Dit is een duidelijke reorganisatie die alle lagen van de organisatie aangaat", zegt bestuurder Annelies Ossel van FNV Bondgenoten. "Maar een sociaal plan is er niet. Dat moet er wel komen."

"Het begon in november, toen hebben wij heel veel klachten ontvangen van medewerkers uit alle lagen van de organisatie, en ook van hun advocaten. Mensen kregen vaststellingsovereenkomsten voorgelegd, waarbij afscheid in onderling overleg werd aangeboden. De laatste tijd horen we vooral klachten van secretaresses."

Volgens Ossel gaat Accon avm niet al te netjes om met deze gevallen. De bond heeft het over pestgedrag, waarbij mensen worden overgeplaatst naar kantoren ver weg of vertrekregelingen krijgen met slechte voorwaarden.

"We hebben gehoord over managers die opeens honderd euro extra moeten betalen voor hun leaseauto. Onze juridische afdeling heeft al veel zaken van medewerkers van Accon avm in behandeling."

Bestuursvoorzitter Peter Feijtel ontkent dat de organisatie de medewerkers slecht behandelt. "Daar is mij niets van bekend. Ik kan me heel goed voorstellen dat er emotioneel wordt gereageerd als je de boodschap krijgt dat er geen toekomst voor je is binnen de organisatie en dat dit spanning geeft."

"Maar ik ontken dat wij hier niet goed mee omgaan. Wij werken met jaarplannen waarin we drie keer per jaar met medewerkers spreken over hun ontwikkeling. Waar nodig bieden wij training en coaching aan om medewerkers hulp aan te bieden."

"Bij Accon avm zal naar schatting gedurende het jaar 2013 ook een stuk van het commoditywerk worden geautomatiseerd. De gevolgen die dit heeft voor de het aantal fte's dat hiermee gemoeid is, kan ik nog niet exact inschatten."

"Ons model is erop gebaseerd dat medewerkers binnen de commodity units de juiste kennis hebben vergaard kunnen doorstromen naar adviesfuncties. Dit proberen we ook in 2013 weer zoveel mogelijk te realiseren. Hopelijk lukt het ons om in 2013 ook weer zoveel mogelijk medewerkers te laten doorstromen."

Van een reorganisatie is volgens Feijtel geen sprake. "In de gehele accountancybranche worden commoditywerkzaamheden steeds verder geautomatiseerd. Graag hoor ik de voorbeelden van mensen waar dit niet goed gaat, dan kunnen wij op individuele basis in gesprek gaan."

Eind januari is er overleg tussen Accon avm en FNV Bondgenoten, waar deze kwestie besproken zal worden. "We willen geen confrontatie, we willen een oplossing. Er moet een sociaal plan komen", zegt Ossel.

Dat is ook wat Accon avm voorstaat. "Ook wij gaan graag in gesprek. Ik ben ervan overtuigd dat wij de misverstanden kunnen oplossen."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.