Nieuws

PwC slaat met overname Booz & Co klapper op adviesmarkt

PwC fuseert met de internationale adviesorganisatie Booz & Co. Beide organisaties hebben een intentieverklaring getekend. De vraag is echter of internationale toezichthouders de bundeling van assurance en advies goedkeuren.

Zowel PwC als Booz & Co hebben de transactie bevestigd. Hoewel het gaat om een fusie, berichten internationale media over een overname door het grotere PwC.

Inlijving van Booz & Co zou een van de grootste overnames van PwC in de adviesbranche betekenen. De adviesorganisatie telt drieduizend medewerkers in meer dan twintig landen, waaronder Nederland. Er zijn driehonderd partners.

De overname is het voorlopige sluitstuk van PwC om actiever te worden met adviesdiensten. Terwijl de assurance-omzet van PwC de laatste drie jaar afvlakte, groeiden de adviesdiensten in deze periode met 23 procent. Onlangs werd bekend dat de overname van een andere adviesorganisatie, Roland Berger, was afgeketst.

Het is nog niet geheel zeker of de transactie voltooid kan worden. De partners van Booz & Co moeten nog groen licht geven. Zij stemmen hierover in december.

Verder is nog onbekend of toezichthoudende instanties in de landen waar beide organisaties actief zijn akkoord gaan met de bundeling van assurance en advies. Mogelijk werpen zij bezwaren op vanuit het oogpunt van belangenverstrengeling, zo meldt de New York Times. PwC en Booz zouden maatregelen hebben genomen om die onrust weg te nemen.

"PricewaterhouseCoopers and Booz & Company have taken steps to quell any concerns, according to people briefed on the matter. The two companies are expected to review client matters, with Booz partners expected to drop consulting assignments that conflict with existing auditing clients", aldus de krant.

In ons land is Booz & Co onder meer bekend omdat voormalig minister Ab Klink van Volksgezondheid eraan verbonden was. Hij verlaat begin volgend jaar de organisatie om lid te worden van de raad van van bestuur van verzekeraar VGZ.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.