Nieuws

Kabinet: Semipublieke sector zelf aan de slag met goed bestuur

Semipublieke sectoren moeten zelf aan de slag met het verbeteren en opstellen van codes voor goed bestuur en gedrag. De aanbevelingen die de Commissie Behoorlijk Bestuur heeft gedaan, dienen hierbij als leidraad.

Dat is de kern van de kabinetsreactie op het rapport van de commissie, dat minister Kamp van Economische Zaken vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het kabinet roept organisaties in de semipublieke sectoren op het gesprek met elkaar, toezichthouders en klanten aan te gaan. Doel daarbij is niet het bestrijden van incidenten, maar het gezonder maken van de hele sector waardoor de dienstverlening voor burgers verbeterd kan worden. Het kabinet heeft vandaag brieven met die strekking naar de brancheverenigingen in, onder andere, de sectoren zorg, onderwijs en sociale volkshuisvesting gestuurd.

Rol kabinet

Ook het kabinet heeft een verantwoordelijkheid en een rol om de semipublieke sector goed te laten functioneren. Daarom worden bijvoorbeeld de taken van de interne toezichthouder duidelijker vastgelegd. Regels die belangenverstrengeling tegen moeten gaan worden minder vrijblijvend. Daarnaast worden basisvoorwaarden voor een sobere en gezonde financiële huishouding van semipublieke instellingen geformuleerd.

In de kabinetsreactie wordt de mogelijkheid van een faillissement van een semipublieke instelling niet uitgesloten. In sommige gevallen is een faillissement beter voor de dienstverlening aan de burgers dan het overeind houden van een ongezonde organisatie.

Op verzoek van minister Kamp kreeg een commissie onder leiding van Femke Halsema de opdracht zich te buigen over maatschappelijk verantwoord bestuur en toezicht in semipublieke sectoren.

Semipublieke organisaties

Semipublieke organisaties opereren op het snijvlak tussen overheid en het bedrijfsleven. Voorbeelden van dit soort organisaties zijn woningbouwcorporaties, scholen en zorginstellingen. Vaak functioneren deze organisaties als een bedrijf, maar worden ze (deels) gefinancierd met publieke middelen.

(Bron: Ministerie van Economische Zaken)

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.