Nieuws

Deloitte: VEB corrigeert berichten over Deloitte

Volgens Deloitte citeert de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) onvolledig en onjuist uit een vertrouwelijke brief van de AFM. De AFM heeft de VEB gevraagd om de berichtgeving te corrigeren, zo heeft de toezichthouder aan Deloitte laten weten. Naar de mening van Deloitte blijft het beeld echter incorrect.

Dat meldt het kantoor in een persbericht. Onderstaand de volledige tekst van het persbericht.

VEB corrigeert berichten over Deloitte

Rotterdam, 17 april 2012 - In recente (pers)berichten citeert de VEB onvolledig en onjuist uit een vertrouwelijke brief van de AFM. De AFM heeft de VEB gevraagd om de berichtgeving te corrigeren, zo heeft de toezichthouder aan Deloitte laten weten. Inmiddels heeft de VEB haar websitebericht aangepast. Naar de mening van Deloitte blijft het beeld echter incorrect.

Anders dan de VEB suggereerde, gaat de AFM geen specifiek onderzoek doen naar de insinuaties van de VEB aan het adres van Deloitte. De AFM heeft aangegeven het verzoek van de VEB mee te nemen in haar reguliere toezicht.

De VEB verdraait zaken aantoonbaar als ze schrijft dat "de AFM nu op ongekend felle wijze afstand neemt van de manier waarop Deloitte heeft geprobeerd beleggers om de tuin te leiden" en dat dit gebeurt met "ongekend harde kwalificaties." De AFM velt juist geen oordeel. Ook op andere punten laat de VEB belangrijke nuancering van de AFM achterwege.

Aangezien de VEB citeerde uit een vertrouwelijke brief van de AFM, heeft Deloitte opheldering gevraagd bij de AFM. De toezichthouder heeft Deloitte daarop meegedeeld inmiddels de VEB te hebben verzocht in haar publieke uitingen recht te doen aan de meer precieze inhoud van de brief.

De VEB heeft ervoor gekozen de brief openbaar te maken. Deloitte betreurt het dat enkele citaten die onvolledig en onjuist zijn in het websitebericht van de VEB zijn blijven staan.

Overigens heeft Deloitte al eerder geconstateerd dat de VEB het publiek, de media en de AFM verkeerde informatie verstrekt over Deloitte Accountants. In (pers)berichten en gerelateerde uitingen publiceert de VEB aantoonbare onjuistheden ter onderbouwing van haar beschuldigingen tegen Deloitte, in de nasleep van de Ahold-affaire.

Deloitte heeft de VEB onlangs puntsgewijs gewezen op meerdere feitelijke onjuistheden. Daarin is aangetoond dat de VEB geen grond heeft voor de belangrijkste aantijging met betrekking tot vermeende misleiding. De VEB wist al in 2008 bij welk 'loket' ze moest zijn voor een eventuele rechtszaak tegen Deloitte. VEB-directeur Slagter schrijft dit in februari 2008 zelf in een email. Nu - vier jaar later - stellen dat de VEB op dit punt is misleid, is aantoonbaar onjuist.

Deloitte geeft aan dat de VEB natuurlijk alle vrijheid heeft om een rechtszaak te starten als het gaat om de belangen van haar leden. Maar de VEB en haar directeur moet zich in hun campagne-uitingen en -acties wel correct blijven gedragen. Daar hoort niet bij dat de VEB het publiek, de media en de AFM bewust van onjuiste informatie voorziet. Ook het hanteren van tendentieuze suggesties noemt

Deloitte daarbij niet aanvaardbaar. Dit zelfde geldt voor het onjuist citeren uit een, overigens vertrouwelijke, brief van de AFM.

Eerdere gesprekken, al in 2008, tussen Deloitte en de VEB zijn zonder resultaat gebleven. Deloitte heeft in februari een dagvaarding van de VEB ontvangen. Deloitte zal zich in deze zaak krachtig verweren en zij heeft daar sterke argumenten voor. Immers, buiten kijf staat dat de Ahold-fraude juist was bedoeld om de accountant te misleiden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.