Nieuws

PCAOB: audit brokers en dealers schiet te kort

Het merendeel van de audits bij effectenhuizen en -handelaars schiet te kort, en bij ruim een op de drie worden onafhankelijkheidsregels overtreden. Verbetering van de professionele scepsis is geboden, vindt de Amerikaanse toezichthouder.

Dat meldt de Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) in zijn tweede voortgangsrapport over het inspectieprogramma voor deze sector.

De PCAOB inspecteerde tussen maart en december 2012 het werk van 43 accountantsorganisaties (60 audits) bij brokers en dealers die staan geregistreerd bij de beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC).

Bij elk van de 43 accountantsorganisaties en bij 95 percent (57 of 60) van de individuele audits constateert de PCAOB tekortkomingen. De meest voorkomende:

  • Audit procedures related to the computations of the customer reserve and net capital requirements, and
  • Audit procedures related to financial statement areas, including procedures regarding tests of revenue, related parties, and the risk of material misstatement due to fraud.

Daarnaast bleken sommige accountants, in strijd met de onafhankelijkheidsregels van de SEC, betrokken bij het opstellen van de verantwoordingen die ze later zelf controleerden.

Onafhankelijksissues werden aangetroffen bij ruim een op de drie (22 of 60) van de audits, en bij circa 80 procent van de audits die zijn uitgevoerd door firma's die wel audits uitvoeren bij brokers en dealers maar niet bij effectenuitgevende instellingen.

Robert Maday, leider van het PCAOB inspectieprogramma in deze sector, noemt de aard en omvang van de aangetroffen auditproblemen en onafhankelijkheidskwesties 'verontrustend'. Hij pleit onder meer voor een meer professioneel-kritische houding. "We encourage registered public accounting firms to take action and conduct audits with due professional care, including professional skepticism."

In een in augustus 2012 gepubliceerd eerste voortgangsrapport, waarin het werk van tien accountantsorganisaties in de sector werden getoetst, constateerde de toezichthouder tekortkomingen bij alle uitgevoerde audits.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.