Nieuws

'BDO accountant en sponsor af bij Ajax'

De nieuwe wetgeving voor controlerend accountants heeft ertoe geleid dat de rol van BDO bij Ajax als controlerend accountant is uitgespeeld. Alleen de rol van fiscaal adviseur blijft behouden. Ajax en BDO zoeken naar de juiste vorm van samenwerking.

Woordvoerder Arjan Duijnker van Ajax verwacht dat BDO het huidige sponsorcontract bij Ajax evenmin zal verlengen. "Dat loopt tot 1 juli 2014. Wij verwachten niet dat zij het zullen voortzetten, dat belang is er niet meer."

Tot nu toe is BDO bij Ajax actief als sponsor, controlerend accountant en adviseur. Die combinatie van werkzaamheden is zowel onder de Verordening inzake Onafhankelijkheid van de NBA als onder de Wet op het Accountantsberoep (Wab) op termijn niet meer toelaatbaar.

De Wab heeft betrekking op de relatie tussen accountants en oob's. Ajax is de enige oob in het betaald voetbal.

Fiscaal advies

BDO bevestigt dat de organisatie niet langer als controlerend accountant actief is. "Maar over het sponsorcontract is nog geen besluit genomen", zegt woordvoerster Sara Sprakel.

Volgens haar heeft de aflopende rol als controlerend accountant niet te maken met de Verordening inzake onafhankelijkheid van de NBA, maar met de Wab die 1 januari 2013 van kracht is geworden. "Binnen deze wet is de combinatie controle en advies door een en dezelfde accountantsorganisatie bij oob's niet meer toegestaan."

"BDO deed zowel controle als fiscaal advies bij Ajax. Mede omdat BDO al enige tijd de controle uitvoerde bij Ajax en verplichte roulatie om de hoek stond, hebben beiden partijen besloten het fiscaal advies bij Ajax te laten continueren."

'Official supplier'

Het afhaken als sponsor hangt volgens Duijnker samen met het opstappen van BDO als controlerend accountant van Ajax. "Het klopt dat wij voortaan voor de wettelijke controle genoodzaakt zijn om een nieuwe accountant te zoeken. De keuze is op Deloitte gevallen."

Volgens Duijnker is nog niet helemaal duidelijk welke positie BDO zal innemen bij de voetbalclub. "Wellicht dat BDO de status krijgt van official supplier van Ajax."

Wat die status inhoudt, kan Duijnker niet zeggen. "Daar wordt nog over onderhandeld." Maar wel is duidelijk dat de zichtbaarheid van een official supplier kleiner is dan die van een sponsor, benadrukt Duijnker. Zo verschijnt de naam BDO niet meer op reclameborden.

Dubbelrol

De verandering bij Ajax komt op een moment dat veel accountants hun relaties met clubs in het betaald voetbal heroverwegen. Boekencontrole en sponsoring bij dezelfde club gaan niet meer samen op grond van onafhankelijkheidsregels van de NBA.

Diverse accountantskantoren die in de dubbelrol zitten bij dezelfde voetbalclub, moeten besluiten welke rol zij laten varen. Zo is PwC zowel sponsor als controlerend accountant van de KNVB en zit VWGNijhof in dezelfde positie bij voetbalclub Vitesse.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.