Nieuws

SP wil terugdraaien schikking KPMG

De SP wil dat de schikking tussen het Openbaar Ministerie (OM) en KPMG in de Ballast Nedam-zaak wordt teruggedraaid. Dat blijkt uit Kamervragen aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Ook anderen maken kanttekeningen bij de schikking.

Door akkoord te gaan met de schikking van in totaal zeven miljoen euro, eind december, is strafrechtelijke vervolging van KPMG wegens het verhullen van de betaling van steekpenningen door controleklant Ballast Nedam in beginsel van de baan. 

In hun op 3 januari 2014 ingezonden Kamervragen stellen SP-Kamerleden Jan de Wit, Arnold Merkies en Sharon Gesthuizen dat KPMG zich alsnog voor de rechter zou moet verantwoorden. Ze vragen de minister de schikking terug te draaien.

In hun vragen verwijzen de SP-Kamerleden onder meer naar de parlementaire enquête naar de bouwfraude, die vrijwel ten tijde van de gewraakte verhullingen bij Ballast Nedam werd gehouden. Na die enquête heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit een clementieregeling ingesteld , waarbij bouwbedrijven die vrijwillig hun schaduwboekhouding aanmeldden strafvermindering konden krijgen.

De SP'ers wijzen er op dat KPMG destijds zijn betrokkenheid bij de schaduwboekhouding van Ballast Nedam niet heeft gemeld en ook geen gebruik heeft gemaakt van de clementieregeling. Daarom zou het OM KPMG nu alsnog moeten vervolgen, vinden de Kamerleden.

Ook anderen stellen vragen bij de getroffen schikking. In het FD van vandaag bepleit adviseur Alexander van Ketwich Verschuur naar aanleiding van de KPMG-zaak meer in het algemeen een bezinning op dit ‘Amerikaanse schikkingsconcept' . Het met grote bedragen afkopen van strafvervolging door rechtspersonen noemt hij een "slechte ontwikkeling", omdat verantwoordelijken daarmee een veroordeling door de strafrechter ontlopen.

"Nu is het zeker niet verkeerd een bedrijf - zeker als het een maatschap betreft - te laten bloeden voor ongewisse praktijken, maar als daarmee de verantwoordelijken voor deze misdrijven de dans ontspringen komt ons strafsysteem op een hellend vlak", schrijft hij. "Misdrijven worden begaan door natuurlijke personen. Die mogen de dans niet ontspringen doordat een niet-natuurlijk rechtspersoon (die de gevangenis niet in kan) de vervolging voor veel geld afkoopt. Bepaalde zaken moeten tot vervolging leiden. Het recht moet zijn beloop krijgen."

In het geval van KPMG worden overigens mogelijk wel natuurlijke personen vervolgd. Het OM doet in dat verband nog onderzoek naar de precieze rol van drie bij de zaak betrokken KPMG-partners.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.