Nieuws

Dialoog- en inkeersessies bij KPMG

In het kader van de 'verbouwing' van KPMG houdt topman Jan Hommen onder meer dialoogsessies over cultuur en 'Come to Jesus sessions' waarin hij alle KPMG-collega's ‘meerdere keren' heeft gevraagd of er 'nog iets is wat hij zou moeten weten'.

"Daaruit zijn een paar dingetjes gekomen die nu in onderzoek zijn, maar men heeft mij verzekerd dat het mee gaat vallen", vertelt Hommen vandaag in een interview met het Financieele Dagblad.

De KPMG-topman praat in het interview onder meer over het nieuwe bestuur, dat met hemzelf, hr-bestuurder Bert Ferwerda (ex- Rabobank) en cfo Barbara Lamberts nu drie ‘outsiders' telt. "Door de context te veranderen krijg je ander gedrag. Die contextverandering bij KPMG bestaat uit het vergroten van de invloed van buiten."

Bij die drie buitenstaanders binnen het zevenkoppige bestuur zal het blijven, zegt hij, ook omdat bij een accountantsorganisatie volgens de wet een meerderheid van de bestuurders accountant moet zijn.

De onafhankelijke raad van commissarissen die KPMG gaat instellen, conform zijn eigen plan en dat van de werkgroep Toekomst accountantsberoep, is volgens Hommen bijna rond. Sommige kandidaten vielen af omdat zij een positie hadden bij een klant van KPMG. "Toch denk ik dat ik straks een hele interessante club kan presenteren."

Behalve een nieuw bestuur- en beloningsmodel heeft KPMG de vlag van het 'True Blue'-programma nog vijf grote veranderingen geïdentificeerd: veranderingen in het bussinessmodel, de cultuur, de kwaliteit van de controle, alsmede herstel van publiek vertrouwen en communicatie.

Zo hebben in het kader van het cultuurprogramma inmiddels al tweeduizend KPMG'ers deelgenomen aan ‘dialoogsessies', waarbij iedereen "na intensieve gesprekken" voor zichzelf drie dingen heeft vastgesteld die hij of zij beter gaat doen.

Ook heeft Hommen al zijn KPMG-collega's in het kader van een inkeerregeling meerdere keren de vraag gesteld of er nog iets is wat hij zou moeten weten. Hij spreekt zelf van ‘Come to Jesus sessions'. "Daaruit zijn een paar dingetjes gekomen die nu in onderzoek zijn, maar men heeft mij verzekerd dat het mee gaat vallen."

Op de vraag hoe dicht KPMG eerder dit jaar bij de rand van de afgrond is gekomen, zegt Hommen dat hij nooit heeft gevoeld dat KPMG "over het randje zou vallen" maar dat de gebutste reputatie wel een issue was bij klanten en het er even op leek dat bedrijven KPMG links zouden laten liggen.

"Dat heeft wel even gespeeld. Vooral bij kleinere bedrijven. Maar uiteindelijk hebben we toch meer bedrijven binnengehaald dan we gedacht hadden."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.