Nieuws

NBA: KPMG-kwestie onderstreept noodzaak voor debat

KPMG heeft bekend gemaakt dat zij een geschil met de fiscus heeft over de ontwikkeling van het hoofdkantoor in Amstelveen. Naar aanleiding van deze bekendmaking en de daaropvolgende negatieve berichtgeving heeft de NBA een toelichting gekregen van de raad van bestuur van KPMG en gesprekken gevoerd met leden en stakeholders van de NBA.

De beroepsorganisatie constateert dat het fiscale dispuut waarmee KPMG recent in het nieuws is gekomen niet alleen schadelijk is voor de accountantsorganisatie zelf, maar tevens een negatieve uitwerking heeft op het accountantsberoep. De NBA wacht de uitkomsten van het onderzoek van het Openbaar Ministerie en de FIOD af.

De negatieve berichtgeving doet afbreuk aan de inspanningen die de NBA samen met haar leden in de afgelopen periode heeft verricht om de kwaliteit en onafhankelijkheid van het accountantsberoep te verbeteren. De afgelopen jaren is de wet- en regelgeving fors aangescherpt.

Het is nu zaak om de regels te vertalen in een gewenste cultuur en passend gedrag. Dit vereist een intensivering van de communicatie tussen accountants onderling en tussen het beroep en de samenleving: wat zijn onze mores, wat vinden anderen daarvan en hoe dient de toekomst van het beroep er uit te zien?

Op 28 mei organiseert de NBA een - al eerder geplande en des te meer actuele - bijeenkomst waar bestuurders van accountantskantoren en critici in het beroep van gedachten wisselen. KPMG zal daar, zoals eerder toegezegd, aanwezig zijn.

Begin juni zal de NBA de uitkomsten van haar onderzoek naar de transparantieverslagen van de OOB-kantoren publiceren. In deze verslagen verantwoorden de kantoren zich over onder andere hun structuur, governance, kwaliteitsbeleid en beloningsbeleid. Tevens zal de beroepsorganisatie de leden van de commissies Publiek Belang van de accountantsorganisaties uitnodigen voor een rondetafelbijeenkomst.

Eveneens in juni verwacht het bestuur de Monitoring Commissie te installeren die de naleving van de Code Accountantsorganisaties gaat evalueren. Deze code is vorig jaar van kracht geworden. Doel is versterking van het interne toezicht en een meer transparante verantwoording door accountantsorganisaties. Na de zomer organiseert de NBA een openbaar debat met politici, toezichthouders, beleggers en andere stakeholders.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.