Nieuws

Ook PwC-partners in vastgoedbeleggingen

Elf partners van PwC, onder wie twee bestuursleden, beleggen gezamenlijk voor miljoenen euro's privé in vastgoedprojecten. PwC gaat zulke activiteiten verbieden.

Dat meldt de Telegraaf vandaag. Net als bij KPMG, waar in april het bestaan van een interne vastgoedbeleggingsclub bekend werd, houden de elf PwC-partners voor miljoenen euro's privébeleggingen aan in vastgoedprojecten.

Het zou bij PwC gaan om 4,5 miljoen euro in flatgebouwen en losse woningen in Den Haag.

PwC heeft het bestaan van de vastgoedclub bevestigd tegenover De Telegraaf en ook Nu.nl. De bedoeling was om de woningen op te knappen en te verhuren als appeltje voor de dorst. De accountantsorganisatie laat tegenover de krant weten dat de partners, onder wie twee bestuursleden, komende week worden gedwongen om al het vastgoed van de hand te doen.

Toekomstige beleggingsclubs zijn vanaf dat moment verboden. Het concern vindt het gezamenlijk beleggen van zijn topmanagers ongewenst, aldus een woordvoerder. "We willen geen partnerships binnen partnerships."

De vastgoedbeleggingsclub bij KPMG, waar onder meer bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen aan deelnam, leidde uiteindelijk mede tot het aftreden van de KPMG-topman op 12 mei.

Volgens de Telegraaf zegt een PwC-woordvoerder dat die kwestie niet is te vergelijken met de vastgoedbeleggingen van de PwC-partners. "Het gaat hier niet om speculatie, maar om passieve beleggingen gericht op de lange termijn". De opbrengsten zouden worden gebruikt voor pensioenopbouw, omdat de onafhankelijkheidsregels voor accountants het vrijwel onmogelijk maken om in aandelen te beleggen.

Toezichthouder AFM is onlangs door PwC van de maatregel op de hoogte gesteld, meldt de Telegraaf.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.