Nieuws

FD: 'Accountants missen kern van probleem'

De in het conceptrapport van de Werkgroep Toekomst accountantsberoep opgenomen beloningsmaatregelen temperen wel de winstprikkels, maar raken niet echt aan het verdienmodel, schrijft het FD vandaag.

Hoewel op grond van wat gisteren door het FD naar buiten is gebracht over het rapport nog geen definitief oordeel mogelijk is, vallen volgens een hoofdredactioneel commentaar van vandaag toch al enkele kanttekeningen te plaatsen.

Zo is volgens de krant de vraag of de op zichzelf "zinnige en nuttige maatregelen" rond de besturing van kantoren en de beloning van bestuurders en partners wel de kern van het probleem raken.

De benoeming van de commissarissen zal straks toch weer door de partners gebeuren, "zodat de vraag opdoemt hoe onafhankelijk die commissarissen dan nog zijn".

En over de beloningsmaatregelen: "Winstprikkels temperen is mooi, maar deze maatregelen raken niet echt aan het verdienmodel. En dat is de kern."

Het feit dat de partner door te besparen op controle-uren of door veel jonge relatief onervaren (goedkope) accountants in te zetten, de winst van het kantoor en dus hun eigen inkomen op peil kunnen houden is "de voedingsbodem voor affaires", aldus het commentaar.

"Als de werkgroep niet met concrete maatregelen komt die paal en perk stellen aan de uitwassen van het verdienmodel, blijft de exercitie van de afgelopen maanden steken aan de buitenkant", waarschuwt de krant. "Daarmee zou de werkgroep de indruk wekken toch gezwicht te zijn voor de druk van een achterban die blijkbaar nog niet toe is aan de echt pijnlijke maatregelen."

Dat zou volgens het FD betekenen dat "Den Haag zijn knopen nog eens moet tellen".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.