Nieuws

'Joint audit leidt niet aantoonbaar tot betere controle'

Een joint audit, waarbij de jaarrekening wordt gecontroleerd door een combinatie van twee accountantskantoren, leidt niet aantoonbaar tot een hogere kwaliteit van de accountantscontrole.

Die conclusie trekt Winfred Merkus in zijn essay 'De kwaliteit van accountantscontrole ondermaats?', waarmee hij Essayprijs 2014 van Nyenrode Business University won. Merkus ontving deze prijs op 16 september uit handen van juryvoorzitter Ruud Vergoossen.

Merkus' winnende essay gaat over de kwaliteit van de accountantscontrole en maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de kwaliteit van de accountantscontrole verbetert.

Merkus richt zich in zijn essay op het voorstel dat Eurocommissaris Barnier heeft gedaan tot de introductie van een joint audit. In dat kader heeft hij de kwaliteit van de uitgevoerde accountantscontrole onderzocht, rekening houdend met bepaalde combinaties van accountantskantoren.

Hij heeft op basis van zijn onderzoek echter niet kunnen aantonen dat een joint audit een hogere kwaliteit van de accountantscontrole oplevert. Ook heeft hij niet kunnen constateren dat er een combinatie van accountantskantoren is die een hogere kwaliteit van de accountantscontrole oplevert dan andere combinaties van accountantskantoren.

Merkus is van mening dat zolang dat niet aangetoond kan worden, het misschien maar goed is dat deze maatregel (nog) niet is ingevoerd.

Winfred Merkus is, naast alumnus, ook docent bij de Nyenrode accountantsopleiding. Hij volgde het traject Master voor RA's, waarmee RA's die geen drs-titel hebben alsnog de academische graad Master of Science in Accountancy kunnen behalen. De uitreiking van de Essayprijs vond plaats tijdens het jaarlijkse docentenseminar van de accountantsopleiding.

Vier afgestudeerden schreven, naar aanleiding van hun masterscripties voor de Accountancy- of Controllingopleiding van Nyenrode uit het collegejaar 2012-2013, een essay, en waren daarmee genomineerd voor de essayprijs.

Genomineerden Miriam Martens en Guido Veldhuijs stelden in hun essay de vraag "Is 'agile' een modewoord geworden?". Deze alumni van de controllersopleiding lichtten hun essay ook toe tijdens het docentenseminar. Het derde essay, met de titel ‘Alliantiesturing en -beheersing in de medische habitat: een complexe uitdaging', werd geschreven door Monique Derks.

De genomineerde essays zijn te vinden in de Essaybundel 2012-2013.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.