Nieuws

Helft oob-kantoren installeert komende zomer RvC's

De helft van de oob-kantoren verwacht uiterlijk komende zomer een onafhankelijke raad van commissarissen te benoemen. Het aanpassen van de governance en de selectie van onafhankelijke kandidaten kostte meer tijd dan voorzien.

Dat blijkt uit een rondgang van Accountant.nl langs de tien oob-kantoren. De installatie van een onafhankelijke raad van commissarissen bij oob-kantoren is een van de maatregelen die vorig jaar zijn voorgesteld door de werkgroep Toekomst Accountantsberoep van de NBA.

Hieruit blijkt dat de helft van hen erop aanstuurt om uiterlijk komende zomer een onafhankelijke raad van commissarissen te benoemen. KPMG bijt daarbij de spits af, door al voor de zomer de RvC te benoemen die volledig uit externen zal bestaan. In een reactie zegt KPMG dat er een aantal kandidaten is geselecteerd.

"We zitten nu in de eindfase van dat proces, waarin een laatste controle op de complexe regels rondom onafhankelijkheid plaatsvindt", aldus een schriftelijke toelichting van KPMG. "We verwachten dit op korte termijn te kunnen afronden, waarna we overgaan tot de benoeming van onze nieuwe, externe RvC." Een woordvoerder voegt hier desgevraagd aan toe dat dit naar verwachting voor de zomer zal zijn.

EY, BDO en Mazars geven aan te streven naar eind juni of begin juli. Baker Tilly Berk zegt dat het bestuur ernaar streeft  "om rond 1 juli 2015 de nieuwe governancestructuur te hebben geformaliseerd en ook de bemensing te hebben ingevuld". Of de RvC dan ook formeel zal worden benoemd, laat Baker Tilly Berk nog in het midden.

PwC zegt "op zo kort mogelijke termijn" een RvC in te stellen, zonder zich vast te leggen op een datum. "Alle interne stappen zijn gezet. De volgende stap in de voorgenomen benoeming is de externe procedure", aldus een schriftelijke toelichting van woordvoerder Meint Waterlander.

Zoektocht kost tijd

Als richtlijnen voor de samenstelling van de onafhankelijke RvC geldt dat op een na alle leden onafhankelijk moeten zijn, dus afkomstig van buiten het kantoor. De voorzitter moet in alle gevallen een extern lid en onafhankelijk zijn. De kandidaten moeten een geschiktheidsverklaring krijgen van de AFM.

Vorig jaar was de verwachting nog dat eind 2014 de eerste onafhankelijke raden van commissarissen geïnstalleerd zouden worden. Een aantal oob-kantoren sprak deze verwachting zelf uit, maar ze hebben ervaren dat de aanloop naar de installering van een RvC een intensief project is dat tijd vraagt. De governance moet vaak worden aangepast. "Op 26 september 2014 is een Commissie Governance ingesteld die de opdracht heeft voorstellen te doen voor aanpassing van de governancestructuur van de organisatie", zo communiceert Baker Tilly Berk hierover. "Deze commissie heeft begin november 2014 een eerste rapportage aan het bestuur uitgebracht. De contouren van het nieuwe governancemodel zijn gereed en worden later dit jaar geformaliseerd."

Ook de zoektocht naar geschikte kandidaten kost tijd. "We willen de beste kandidaten voor onze raad van commissarissen", zegt woordvoerster Jhorna Erkens van EY hierover. "Als je die hebt gevonden volgt de selectie. Om onafhankelijk te zijn mogen ze geen enkele relatie met EY hebben. Het toetsen daarop kost tijd. Pas als dit proces is afgerond, kun je beginnen met de eerste gesprekken met de kandidaten."

Enkele oob-kantoren hebben reeds een raad van commissarissen of een equivalent daarvan. Zoals BDO, dat zegt de samenstelling ervan aan te passen aan de door de werkgroep geformuleerde voorwaarden. "BDO heeft al zo'n tien jaar een raad van toezicht, waarvan de taken en verantwoordelijkheden in belangrijke mate overeenkomen met die van een raad van commissarissen", aldus een toelichting van BDO-woordvoerster Evi van den Oever. "Onze raad van toezicht kent thans twee externe leden en drie interne leden, waarbij de voorzittersfunctie door een extern lid wordt vervuld."

"We zetten nu stappen om de raad van toezicht om te vormen naar een raad van commissarissen. Wat betreft de bezetting betekent het dat de interne leden (partners van BDO) die nu nog zitting nemen in de raad van toezicht in ieder geval worden vervangen door nieuwe externe leden. De profielschetsen zijn in de maak." Desgevraagd voegt ze daaraan toe dat het voor de hand ligt dat zich onder de kandidaten ook leden van de huidige raad van toezicht bevinden. Op dit moment is BDO echter nog niet zover dat er al keuzes voor kandidaten kunnen worden gemaakt.

Deloitte beraadt zich 

Deloitte, dat ook een raad van commissarissen heeft, beraadt zich nog op de te nemen stappen. "Deloitte heeft reeds vele jaren een divers samengestelde raad van commissarissen met in meerderheid onafhankelijke externe leden en een onafhankelijke externe voorzitter", aldus een schriftelijke verklaring van Deloitte. "Daarnaast is er een actieve Commissie Publiek Belang die bestaat uit alle onafhankelijke externe commissarissen."

"De huidige taakstelling en mandaat van de RvC worden op dit moment beoordeeld tegen het licht van de door de NBA voorgestelde maatregelen, teneinde vast te stellen waar - met het oog op kwaliteit vanuit het governance perspectief - mogelijk verdere verbetering te realiseren valt", aldus Deloitte. "Daarnaast volgt de RvC nauwlettend de ontwikkelingen rond de door de minister aangekondigde wetgeving rond de structurering en samenstelling van de RvC en de Commissie Publiek Belang. Hangende dit proces blijven RvC en CPB van Deloitte zich ten volle richten op relevante publieke belangen."

Grant Thornton, Accon avm en SMA hebben nog niet inhoudelijk gereageerd op vragen over de installering van raden van commissarissen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.