Nieuws

Monitoring Commissie Accountancy: deel inzichten over verandering

De Monitoring Commissie Accountancy (MCA) wil inzicht krijgen in de impact van het rapport In het publiek belang. De commissie vraagt daarom aan zo'n tweeduizend medewerkers van accountantskantoren of en hoe de verandering merkbaar is.

De MCA heeft een vragenlijst opgesteld die zij voorlegt aan een brede groep medewerkers, in alle lagen van de accountantskantoren. De antwoorden vormen belangrijke input voor een tweede rapport met conclusies en aanbevelingen, dat de commissie in het voorjaar van 2018 wil publiceren.

Via een a-selecte steekproef worden circa tweeduizend medewerkers van zowel oob- als niet-oob accountantsorganisaties naar hun mening en inzichten gevraagd. Doel is vooral inzicht te krijgen in de impact van veranderingen op individuele medewerkers/accountants en de wijze waarop die veranderingen gestalte krijgen of zouden moeten krijgen.

Anoniem en vertrouwelijk

De reacties worden anoniem en strikt vertrouwelijk behandeld, aldus de commissie. Uitvraag en reacties worden geleid via Stichting CentERdata, een onafhankelijke instituut voor dataverzameling en toegepast onderzoek gelieerd aan Tilburg University.

CentERdata anonimiseert, codeert en classificeert de reacties naar categorie accountantsorganisatie. Op die manier kan nader onderzoek plaatsvinden, zonder dat gegevens herleidbaar zijn naar individuele medewerkers of organisaties. Deelnemers moeten zich vrij voelen om hun mening met de commissie te delen, zo stelt de MCA. De commissie roept nadrukkelijk op tot deelname, in het belang van het accountantsberoep.

MCA

De Monitoring Commissie Accountancy is in 2015 ingesteld om de invoering en werking van de maatregelen uit In het Publiek Belang te monitoren en waar nodig aanbevelingen te doen. Dit in september 2014 uitgebrachte rapport bevat een pakket van 53 maatregelen gericht op verbetering van de controlekwaliteit, om daarmee het vertrouwen in de accountant te herstellen.

Instelling van de MCA zelf was één van die 53 maatregelen. De commissie bracht in oktober 2016 haar eerste rapport uit.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.