Nieuws

4,6 miljard euro aan verdachte transacties

De totale waarde van verdachte transacties bedroeg in 2016 4,6 miljard euro.

Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU), de waakhond over financieel verkeer. De FIU ontving in 2016 in totaal 417.067 meldingen van ongebruikelijke transacties. Na analyse heeft de FIU 53.333 transacties als verdacht aangemerkt, waarvan er 277 van accountants kwamen. In totaal werden er 6.516 onderzochte dossiers overgedragen aan de opsporings- en inlichtingdiensten - een toename van meer dan dertig procent.

De FIU onderzoekt meldingen door banken, handelaren, casino's en geldkantoren van transacties waarbij aanleiding bestaat dat deze verband kunnen houden met witwassen of de financiering van terrorisme.

De totale waarde van de verdachte transacties bedroeg 4,6 miljard euro, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2015. Dit kan volgens de FIU mede zijn veroorzaakt door "een toename in het bewustzijn en de alertheid bij de meldplichtige instellingen en door een meer themagerichte manier van werken".

Het overgrote deel van de verdacht verklaarde meldingen kwam van betaaldienstverleners: 47.775 meldingen. Banken staan op de tweede plaats, met 2.261 meldingen.

Criminaliteitsvorm

In een aantal onderzoeken (2.114) werd verder gekeken naar de criminaliteitsvorm. Witwassen (36 procent) kwam het vaakst voor, gevolgd door financiering van terrorisme (20 procent) en fraude (17 procent). In 2016 werden 4.494 transacties verdacht verklaard die een link hadden met terrorisme. Dit heeft geresulteerd in 623 aan terrorisme gerelateerde dossiers die werden overgedragen aan opsporings- en inlichtingendiensten. Daarbij werd door de FIU-Nederland informatie bij andere FIU’s opgevraagd en verstrekt om zo bij te dragen aan de opsporing van witwassen en aan terrorisme te relateren netwerken. Zo werden tegoeden bevroren van personen op de Nationale sanctielijst.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.