Nieuws

Fiscale ingreep maakt uitzendkrachten tot tien procent duurder

Uitzendbureaus, payrollbedrijven en detacheringsbureaus moeten door een maatregel van minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) meer sociale premies gaan rekenen, wat tijdelijke krachten tot tien procent duurder kan maken.

Dat meldt onder meer De Volkskrant. De hoogte van de sociale premies die bedrijven moeten betalen zijn afhankelijk van de sector. Hoe meer mensen er werkeloos of arbeidsongeschikt raken in een bepaalde sector, hoe meer premie die bedrijven moeten betalen. Daarin zijn flinke verschillen.

Uitzendbureaus konden tot voor kort lage tarieven kiezen als ze een grote groep uitzendkrachten in een bepaalde sector met lage tarieven hadden werken. De enige voorwaarde was dat de uitzendkracht een contract kreeg, ook al was dat maar voor een week. Weekcontracten zijn daardoor zeer populair geworden.

Volgens Asscher maakte veel te veel uitzendbureaus misbruik van de situatie, wat tot hogere premies leidde voor bedrijven die mensen wel contracten voor langere tijd bieden.  ABU, de koepelvereniging van uitzendbureaus, vindt de maatregel van Asscher onverstandig. "Het besluit van de minister gaat voorbij aan de echte discussie over de inrichting en financiering van de sectorfondsen. Hier hoort de kwestie van de aansluiting bij een vaksector thuis. Dat vraagt om een fundamentele afweging die moet gaan over de balans tussen vast en flex en de beprijzing ervan via de sectorfondsen. 'Even snel' een besluit van de minister over uitsluitend en alleen het uitzenden past daar niet in", aldus ABU.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.