Nieuws

Paul Koster: 'accountant moet meer verantwoordelijkheid nemen'

Voor een goede bestrijding zou de wetgever systemen op het gebied van witwas- en sanctieovertredingen onder de wettelijk taak van de accountant moeten brengen. Dat stelt Paul Koster, directeur van beleggersvereniging VEB, in de Telegraaf.

Koster reageert hiermee op de recente hoorzitting van de commissie Financiën van de Tweede Kamer over de witwasaffaire bij ING. “Het bestuur en raad van commissarissen bij banken tot en met de accountant en DNB zullen hun eigen verantwoordelijkheid moeten kennen en nemen.”

Volgens de VEB-directeur legde de hoorzitting "pijnlijk bloot" dat het daar momenteel aan schort. Banken lijken hun zaken niet op orde te hebben, wat de vraag oproept of maatregelen zoals toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) die neemt wel effectief zijn. "Het lijkt nodig dat de minister gaat bekijken waar het instrumentarium van DNB kan worden verruimd en aangescherpt."

Koster is verbaasd dat door accountant EY werd gesteld dat die niet het gedrag van de onderneming controleerde en niets wist van de ernstige tekortkomingen bij ING, ondanks jarenlang overleg met het ING-management. Het is "juist essentieel voor de accountant te weten hoe de interne systemen functioneren en welk gewicht de top van de bank aan naleving van de wet toekent", aldus Koster. "Het past niet in deze tijd waar bij ING miljardentransacties plaatsvinden dat een accountant op dit onderdeel het overlaat aan DNB en niet veel meer verantwoordelijkheid neemt." 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.