Nieuws

PwC-voorzitter ziet niets in opsplitsen big four

Bob Moritz, voorzitter van PwC Global, ziet niets in het idee om de big four-kantoren op te splitsen. Zo'n stap zou schadelijk zijn voor de controlekwaliteit en de aantrekkingskracht van de sector voor potentiële medewerkers verminderen.

Dit zei Moritz bij de presentatie van de jaarcijfers van het wereldwijde netwerk. De PwC-voorzitter wil graag meedenken over oplossingen om de controlekwaliteit te verbeteren en is zich bewust van de groeiende kritiek op de sector. Maar het opbreken van de grote kantoren zou volgens hem een vergissing zijn en het probleem niet oplossen. Multidisciplinaire expertise en schaalgrootte zijn nodig voor goede controles, aldus Moritz.

Ook het aantrekken van geschikt personeel zou bij een audit only-kantoor wel eens een probleem kunnen zijn. Moritz vraagt zich bijvoorbeeld af of zo'n organisatie voldoende cyberexpertise in huis kan halen. "Ik weet het niet, en ik betwijfel of ik dat wil uitproberen", aldus de PwC-topman.

Zijn uitspraken komen op een moment dat in het Verenigd Koninkrijk de politiek kijkt naar maatregelen om de marktmacht van de big four te beteugelen na een aantal bedrijfschandalen, zoals het faillissement van bouwbedrijf Carillion. Grotere concurrentie zou de controlekwaliteit moeten bevorderen, zo is de gedachte. Een van de scenario's is splitsing van de controle- en adviespoten van de grote kantoren.

De Britse minister van economische zaken Greg Clark heeft mededingingsautoriteit CMA vorige week gevraagd onderzoek te gaan doen naar de concurrentie in de auditmarkt. Daarnaast heeft hij Legal & General-voorzitter John Kingman verzocht te kijken naar maatregelen om belangenverstrengeling in de sector tegen te gaan, bijvoorbeeld door de benoeming van accountants bij beursfondsen onder te brengen bij een publiek orgaan. Kingman doet al onderzoek naar het functioneren van toezichthouder FRC.

Recordomzet

PwC global boekte in 2017/2018 een recordomzet van 41,3 miljard dollar, een stijging van 7 procent in lokale valuta en 10 procent in dollars. Daarmee is het kantoor voor het eerst door de grens van veertig miljard dollar gebroken. Het aantal medewerkers werelwijd groeide met 6 procent en kwam uit op ruim 250 duizend.

Assurance groeide met 4,4 procent (lokale valuta) tot 17,1 miljard dollar, volgens PwC een "heel indrukwekkende prestatie gezien de zeer competitieve assurancemarkt wereldwijd". Bij de assurancetak van het kantoor werken in totaal 107 duizend mensen. Advisory is de service line die met 9,6 procent de grootste groei noteerde. De omzet kwam daar uit op 13,8 miljard dollar. De omzet van Tax & Legal steeg met 7,5 procent tot 10,4 miljard euro.

PwC Nederland meldde gisteren een omzet over 2017/2018 van 832,7 miljoen euro, een stijging van 8,6 procent.

Deloitte en EY maakte vorige maand de wereldwijde resultaten al bekend. Deloitte is met een omzet van 43,2 miljard dollar net als afgelopen jaren het grootste accountantskantoor. KPMG, de 'kleinste' van de big four, komt in december met de jaarcijfers.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.