Nieuws

OM eist celstraf tegen oud-ziekenhuisdirecteur

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren in de rechtbank in Arnhem anderhalf jaar gevangenisstraf geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen een oud-directeur van het streekziekenhuis Walcheren. Volgens het OM heeft hij zich schuldig gemaakt aan belastingfraude en valsheid in geschrifte.

Dat meldt het Financieele Dagblad. De man was ruim vier jaar bestuursvoorzitter van het streekziekenhuis Walcheren, dat in 2010 na een fusie verder ging onder de naam Admiraal de Ruyter Ziekenhuis. In 2009 moest hij na een conflict met de raad van toezicht vertrekken. Hij kreeg een wachtgeldregeling mee, die hij moest verrekenen met eventuele toekomstige inkomsten. 

Begin 2011 kwam het ziekenhuisbestuur erachter dat de oud-directeur als interim-topman aan de slag was gegaan bij Magentazorg. Op de vraag wat hij daar verdiende antwoordde hij dat zijn salaris 40 duizend euro bedroeg. Later bleek uit een strafrechtelijk onderzoek naar een Arnhems trustkantoor dat hij in totaal 450 duizend euro had verdiend. Die inkomsten zou hij echter door middel van een verhullende constructie met drie Engelse limiteds aan het zicht hebben onttrokken. Tegenover het ziekenhuis en zijn accountant had hij verzwegen dat hij de uiteindelijke eigenaar daarvan was. 

Tijdens de zitting ontkende de oud-directeur alle feiten en zei dat hij nooit had geweten hoe de structuur precies in elkaar stak. De officier van justitie vond dat ongeloofwaardig, omdat de man een vooraanstaand bestuurder in de zorg was en zelf jurist is. 

Tegen de aanbieder van de constructie, die hoofdverdachte is in de zaak, eist het OM drieënhalf jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, en een beroepsverbod. Het OM verwijt de man betrokkenheid bij faillissementsfraude, belastingfraude en valsheid in geschrifte. De rechtbank doet op 29 maart uitspraak.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.