Nieuws

VEB daagt Steinhoff wegens onrechtmatig handelen

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft afgelopen vrijdag meubelgigant Steinhoff voor de rechtbank Amsterdam gedaagd wegens onrechtmatig handelen jegens haar aandeelhouders.

Dat meldt de VEB op haar website. "Als gevolg van de misleiding hebben beleggers tegen een te hoge beurskoers aandelen Steinhoff gekocht en/of aangehouden. Nadat het nieuws over de boekhoudkundige onregelmatigheden bekend werd kelderde de beurskoers van Steinhoff met bijna 90 procent. De koersschade voor beleggers loopt in de miljarden euro's", aldus de VEB. De VEB kondigde eind december al aan de leiding van Steinhoff aansprakelijk te stellen voor de geleden schade.

Collectieve actie

De procedure op basis van art. 3:305a BW vindt plaats in Nederland omdat Steinhoff statutair gevestigd is in Amsterdam. De VEB verzoekt de rechtbank te verklaren dat Steinhoff onjuiste en misleidende mededelingen heeft gedaan in de jaarrekeningen over 2015 en 2016, de prospectussen die zijn gepubliceerd in de aanloop naar de beursnotering in Frankfurt op 7 december 2015 en in diverse persberichten.

"Het betreft onrechtmatig handelen jegens aandeelhouders die tussen 7 augustus 2015 en 6 december 2017 Steinhoff aandelen hebben gekocht en/of aangehouden en deze op 7 december 2017 nog in bezit hadden. De periode van onrechtmatig handelen zal mogelijk een nog langere periode omvatten. Dit zal onderwerp van de rechtsstrijd zijn", aldus de VEB.

Boekhoudschandaal

Steinhoff, uitbater van ketens als het Amerikaanse Matress Firm en het Britse Poundland, gaat gebukt onder een boekhoudschandaal. Eind vorig jaar werden onregelmatigheden gevonden in de cijfers. Daarop kelderde de beurskoers. Na uitgebreid onderzoek bleek dat ook niet kon worden vertrouwd op cijfers over 2016 en delen van de jaarrekening van 2015. Mogelijk moeten ook cijfers over eerdere jaren worden herzien. Steinhoff heeft inmiddels zelf ook aangifte gedaan tegen de oud-topman van het bedrijf.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.