Nieuws

Steun voor voorstellen organisatiecontinuïteit Stuurgroep Publiek Belang

Verschillende belanghebbenden hebben hun steun uitgesproken voor de voorstellen in het green paper organisatiecontinuïteit, dat de Stuurgroep Publiek Belang van de NBA in maart publiceerde.

Dat blijkt uit de consultatiereacties die de stuurgroep bij het green paper heeft ontvangen.

In het green paper stelt de Stuurgroep Publiek Belang dat ondernemingen en instellingen beter over hun continuïteitsverwachting moeten communiceren. Daarom moeten organisaties altijd een paragraaf 'Toekomstbestendigheid' opnemen in het bestuursverslag. Daarin legt de leiding van een organisatie uit welke risico's, onzekerheden en veronderstellingen op korte en langere termijn van invloed kunnen zijn op de continuïteit van de organisatie.

De accountant moet vervolgens de onderbouwing van deze paragraaf controleren en zijn oordeel daarover verwerken in de controleverklaring, om gebruikers van het jaarverslag meer en relevantere informatie over de organisatie te verschaffen.

Brede steun

Uit de consultatiereacties op het green paper en uit het seminar dat over het onderwerp gehouden is, bleek dat het invoeren van een toekomstbestendigheidsparagraaf op bijval van een meerderheid van de belanghebbende partijen kon rekenen.

Verschillende partijen benadrukken voor hen specifieke aandachtspunten. Zo steunt Eumedion het voorstel van de stuurgroep, maar waarschuwt tegelijk voor een te lange 'doorkijkperiode' voor de continuïteitsanalyse en het risico op boiler plate-teksten, als er standaardzinnen in de controleverklaring gebruikt worden over de continuïteit.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) kan zich vinden in de uitgangspunten van het green paper, maar ziet graag extra onderbouwing op een aantal punten, zoals de aansprakelijkheid en de borging van een level playing field.

Ook diverse accountantsorganisaties gaven te kennen voorstander te zijn van het verplicht stellen van een continuïteitsparagraaf in het bestuursverslag.

Kritische kanttekeningen

Verschillende partijen plaatsen daarnaast kritische kanttekeningen. Zo stellen curatoren dat zij een meer uitgebreide toelichting over continuïteit toejuichen, maar zetten zij vraagtekens bij het voorgestelde middel van de continuïteitsparagraaf, omdat zij verwachten dat die moeilijk toetsbaar zal zijn.

De Vereniging Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO) heeft aarzelingen bij de voorstellen, omdat zij vindt dat extra regelgeving niet bijdraagt aan de oplossing.

Snel publiceren jaarstukken in publiek belang

Recent onderzoek van Ruud Vergoossen toont aan dat jaarstukken in ons land laat worden gepubliceerd, en bestuursverslagen niet goed beschikbaar zijn voor gebruikers. "Een rapportering met focus op continuïteit is een prima idee, maar als de jaarstukken laat beschikbaar komen is het als mosterd na de maaltijd", aldus een deelnemer aan het seminar over de voorstellen in de green paper.

De komende periode werkt de stuurgroep, mede op basis van de reacties, aan een white paper, dat zij in het najaar wil publiceren.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.