Nieuws

Trump wil studie kwartaalcijfers bedrijven

De Amerikaanse president Donald Trump laat beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) onderzoek doen naar het mogelijk stoppen van kwartaalrapportages van beursgenoteerde bedrijven.

Dat liet hij weten op Twitter. Volgens Trump komt de stap na overleg met "belangrijke internationale zakenleiders". Hij vroeg hen wat zakendoen nog beter zou maken in de Verenigde Staten. Daarop antwoordde één van hen: stop met kwartaalcijfers en stap over op halfjaarberichten. Volgens Trump zou dat zorgen voor meer flexibiliteit en kostenbesparingen, daarom heeft hij de SEC gevraagd hiernaar onderzoek te doen. 

Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven zijn wettelijk verplicht om kwartaalresultaten te melden. Kritiek op die verplichting vanuit het bedrijfsleven is niet nieuw. Door al het rekenwerk en druk van de markt om aan verwachtingen te voldoen zou de focus van bedrijven te zeer op de korte termijn komen te liggen, met minder oog voor groei op langere termijn.

Inzicht in prestaties

Eerder dit jaar riepen multimiljardair Warren Buffett en topman Jamie Dimon van bank JPMorgan Chase het bedrijfsleven op om te stoppen met het geven van kwartaalverwachtingen. Maar analisten en beleggers willen transparantie en inzicht in de prestaties van ondernemingen. Zij houden daarom liever vast aan kwartaalrapportages.

De discussie over kwartaalcijfers steekt ook in ons land af en toe de kop op. Begin 2016 pleitte toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem bij de Commissie Corporate Governance Code voor het afschaffen van (vrijwillige) kwartaalrapportages. Die zouden te veel nadruk leggen op korte termijn resultaten. Dijsselbloem vond daarvoor toen geen gehoor bij de commissie.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.