Nieuws

Petri Hofsté bovenaan Top 100 commissarissen

Petri Hofsté RA voert dit jaar de Top 100 Commissarissen-lijst van Management Scope aan. Het is voor het eerst dat een vrouw de lijst aanvoert.

Petri Hofsté stoot Hans Wijers van de troon. "Hofsté voegde dit jaar een toezichtfunctie bij Volkswagen-importeur Pon Holdings toe aan haar portefeuille. Die bevat verder toezichtfuncties bij verzekeraar Achmea, Fugro en Rabobank. Van huis uit accountant, maakte Hofsté carrière als cf(r)o in de financiële wereld, voordat ze beroepscommissaris werd. Voor het eerst wordt de Top-100 daarmee niet aangevoerd door een oud-ceo. Anders dan haar voorgangers is Hofsté ook nergens voorzitter van de raad van commissarissen. Dat stelt haar in staat om bij meerdere bedrijven toezicht te houden. Ze is met haar cijfermatige achtergrond wel vaak voorzitter van de auditcommissie", aldus Management Scope.

Nyenrode Business Universiteit maakte gisteren bekend dat Hofsté per 1 januari 2020 ook de nieuwe voorzitter wordt van Stichting Nyenrode, waar ze als sinds 2014 bestuurslid is.

Kentering

Management Scope noemt het "een historisch moment" dat zowel de aanvoerder van de lijst als de runner-up, Jacqueline Tammenoms Bakker, een vrouw is, en spreekt van een "kentering" in de Nederlandse boardrooms.

Management Scope: "25 jaar lang was de meest invloedrijke commissaris van Nederland een meneer, of liever gezegd een héér: op leeftijd, gesoigneerd voorkomen in grijs of donkerblauw en geparenteerd aan andere machtige heren in het netwerk. De nieuwe aanvoerster van de lijst voldoet, los van gender, slechts gedeeltelijk aan dit profiel: ze is geen zestiger of zelfs zeventiger, maar vijftiger. Een vijftiger bovendien met een grote liefde voor het toezichtsvak."

Interviews

In 2017 werd Hofsté geïnterviewd voor het magazine 'Accountant' en werd haar gevraagd wat ze ervan vond om voor het tweede jaar op rij verkozen te zijn tot de meest invloedrijke vrouw van corporate Nederland. "Ik ben redelijk competitief aangelegd en natuurlijk streelt zo’n positie je wel. Maar het is ook goed als zulke posities wisselen en dat gaat ook gauw gebeuren; daarvan ben ik overtuigd", aldus Hofsté. "Het geeft wel een zekere zichtbaarheid. Dat leidt regelmatig tot verzoeken voor interviews, presentaties en dergelijke, maar dat betekent niet dat ik overal ja tegen zeg. Ik kom liever op een congres praten op basis van mijn kwaliteiten, dan alleen maar omdat ze nog een vrouw aan tafel zoeken. Het moet bij je passen, anders lever je niet per se de beste bijdrage aan een paneldiscussie."

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.