Nieuws

Medewerkers accountantskantoren willen ook na corona meer thuis werken

Veel medewerkers van accountantskantoren willen ook na de coronacrisis deels thuis kunnen werken. Productiviteit, efficiency en resultaatgericht werken worden genoemd als positief effect van de thuiswerksituatie. Wel heeft het contact met collega's te lijden onder het thuiswerken.

Dat blijkt uit onderzoek onder medewerkers en vennoten van SRA-accountantskantoren. Vier op de vijf medewerkers (79 procent) van de accountantskantoren werkt momenteel meer dan 20 procent thuis. Bijna een derde werkt nagenoeg volledig (80-100 procent) thuis. Bij kleine accountantskantoren (tot 25 fte) werkt 23 procent nu bijna volledig thuis. Bij de grote kantoren (meer dan 251 fte) is dit meer dan het dubbele, daar werkt bijna 54 procent zo goed als volledig vanuit huis.

Het thuiswerken is inmiddels zo dat ingebed dat bijna 63 procent na ‘corona’ tussen de 20 en 100 procent thuis wil blijven werken.

Ruim 35 procent van de respondenten is (zeer) positief over ICT-innovatie en ruim een kwart (26 procent) is positief over het vermogen om te vernieuwen. Het thuiswerken in coronatijd heeft vooral een negatief effect op de mogelijkheid om strategische thema’s op te pakken, meent bijna dertig procent. De vennoten van kantoren zijn hier nog wat bezorgder over, ruim 35 procent is hier negatief over.

Het gemiddelde rapportcijfer voor productiviteit is van een 7 voor de crisis gedaald naar en 6,6 nu. Gemiddeld is ruim 35 procent positief over de algehele productiviteit door het thuiswerken. Efficiency (42 procent) en resultaatgericht werken (37 procent) worden ook als (zeer) positief ervaren. Het gevoel van verantwoordelijkheid scoort door thuiswerken ook hoog in coronatijd. Bijna 47 procent ervaart dit als (zeer) positief.

Werkdruk en samenwerken

De meeste werkdruk bij het thuiswerken ervaren medewerkers in de leeftijdsklasse tussen 25-35 jaar: bijna 30 procent van deze groep is hier negatief tot zeer negatief over. Naarmate men ouder wordt (> 55 jaar) daalt dat percentage. Jongere medewerkers (tot 35 jaar) gaven voor de crisis veel vaker een hoog cijfer (tussen 8 en 10) voor het gevoel van welzijn; dat daalde van 56 procent naar nu nog maar 25 procent.

Het gemiddelde rapportcijfer voor samenwerking is sinds corona gedaald van een 7 naar een 5,7. Voor corona gaf 62 procent de samenwerking een rapportcijfer tussen de 8 en 10. Op dit moment geldt dit nog maar voor bijna 18 procent.

Het contact met collega's heeft het meest te lijden door het thuiswerken. Twee derde is hier negatief over. Over de samenwerking in het team is ruim de helft (57 procent) negatief. Het contact met klanten heeft het minst te lijden door de coronacrisis: ruim de helft geeft aan dat hier niets in veranderd is.

Op de vraag waar de interesse op het gebied van samenwerking ligt, geeft bijna 63 procent sociale contactmomenten met collega’s aan. Bijna 58 procent noemt samenwerken op afstand.

Betrokkenheid en werkplezier

Van de deelnemers geeft 42 procent aan door het thuiswerken negatief te zijn over het gevoel van betrokkenheid bij de organisatie. Ruim een derde (35 procent) stelt dat het werkplezier hieronder te lijden heeft. Ook het gevoel van vitaliteit staat onder druk: 30 procent is hierover negatief. Ruim een kwart (26 procent) signaleert een gevoel van stress als negatief.

De besparing van reistijd en kilometers wordt duidelijk het meest genoemd als positief gevolg van de coronacrisis (76 procent). Bijna de helft (49 procent) noemt efficiënt overleggen via onlinefaciliteiten als positief; bij vennoten is dat zelfs 74 procent. Ook positief vinden de ondervraagden de betere inzet van digitalisering (48 procent). Meer dan een derde geeft verder aan dat zij meer verantwoordelijkheid en vrijheid als positief ervaren.

De enquête werd tussen 20 november en 4 december gehouden onder alle medewerkers en alle disciplines (incl. vennoten/directie) van SRA-accountantskantoren. 1.145 respondenten vulden de enquête volledig in.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.