Nieuws

EU-leiders akkoord over begroting en coronaherstelfonds

De Europese leiders zijn het eens over de nieuwe Europese meerjarenbegroting (MFK) en het coronaherstelfonds. Na ruim vier dagen onderhandelen bevestigde EU-president Charles Michel dinsdagochtend vroeg dat er een deal is gesloten. De Franse president Emmanuel Macron sprak van "een historische dag voor Europa".

De onderhandelingen over de meerjarenbegroting waren nog moeilijker dan normaal vanwege het daaraan gekoppelde herstelfonds van 750 miljard euro dat landen moet helpen opkrabbelen uit de coronacrisis. Besloten is het fonds te vullen met 390 miljard aan subsidies en 360 miljard aan leningen. Het geld daarvoor zal door de Europese Commissie op de kapitaalmarkt worden opgehaald, met de begroting als garantie.

Den Haag was geen voorstander van een herstelfonds en al helemaal niet van steun daaruit via subsidies, die niet hoeven worden terugbetaald. Premier Mark Rutte gaf het verzet daartegen uiteindelijk op, omdat veruit de meeste regeringen wel subsidies wilden voor de zwaarst door het coronavirus getroffen lidstaten. Ook kon hij garanties binnenhalen over de controle op de besteding ervan, met de focus op economische hervormingen. Volgens de Italiaanse premier Giuseppe Conte is het herstelfonds, dat officieel NextGenerationEU heet, "de belangrijkste economische beslissing sinds de invoering van de euro".

Korting op EU-afdracht

De leiders werden het eens over een meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027 van 1074 miljard euro. Nederland krijgt vanaf 2021 een hogere korting van 1,92 miljard euro op de jaarlijkse EU-afdracht (nu 1,57 miljard) en mag voortaan 25 in plaats van 20 procent houden van de douaneheffingen die onder meer in de Rotterdamse haven in naam van Brussel worden geïnd. Dat loopt al snel op tot boven de 100 miljoen euro.

De EU-top leek de langste te worden die men zich in Brussel kan herinneren, maar liep dat wapenfeit op een halfuur mis. Tijdens en rond de moeizame onderhandelingen vielen veel harde woorden. Vooral premier Mark Rutte, die de rol van aanvoerder van de 'zuinige' landen op zich had genomen, was het mikpunt van kritiek.

Rutte kreeg recent bijval van topaccountant Jules Muis, oud-DG en internal auditor van de Europese Commissie, die de vraag om verantwoording van de honderden miljarden aan EU-subsidies terecht noemde.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.