Nieuws

'Beleggingsondernemingen moeten klanten actiever informeren'

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) wil dat Nederlandse beleggingsondernemingen hun klanten actiever informeren over beperkingen bij de handel van bepaalde aandelen. De toezichthouder reageert hiermee op de consternatie die ontstond bij de hectische handel in effecten van de Amerikaanse computerspelketen GameStop, eind januari.

Veel particulieren kochten, ook vanuit Nederland, na oproepen op internetforum Reddit het GameStop-aandeel op de beurs in New York, waar het bedrijf geregistreerd staat. Daardoor schoot de prijs omhoog. Grote beleggingsfondsen, die juist op een daling van de koers speculeerden, leden grote verliezen.

Beleggingsinstellingen beperkten toen de mogelijkheden voor particuliere beleggers om te handelen in GameStop-aandelen. Ook veel particuliere beleggers leden vermoedelijk verlies, omdat de koers daarna weer hard daalde. In Nederland kochten ongeveer 25 duizend particuliere beleggers aandelen van GameStop.

De AFM is niet tegen de beperkingen die de brokers oplegden, omdat ze klanten namelijk kunnen beschermen tegen eventuele verliezen. Maar de situatie rondom GameStop laat volgens de toezichthouder zien dat de communicatie met beleggers beter kan. De AFM is hierover in gesprek met de betrokken ondernemingen.

Volgens de AFM kunnen die meer doen dan alleen in de voorwaarden en algemene teksten zeggen dat beperkende maatregelen mogelijk zijn, en pleit voor betere communicatie. Op die manier kunnen beleggers beter inschatten in welke gevallen beperkende maatregelen getroffen kunnen worden. Als die dan genomen worden, dan moet beleggers dit ook verteld worden.

De toezichthouder onderzocht naar aanleiding van de Reddit-beursgekte de Nederlandse beleggingsondernemingen en de maatregelen die zij namen. Dat varieerde van geen beperkingen tot het alleen toestaan van orders met een limiet voor GameStop-aandelen, tot het aanpassen van dekkingswaarden.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.