Nieuws

Van der Vegte: 'Accountants verdienen een beter imago'

Het accountantsberoep verdient een beter imago bij het publiek, maar het is nog altijd grotendeels een 'black box' wat de accountant doet. Dat zei NBA-voorzitter Marco van der Vegte op 22 juni in een uitzending van het radioprogramma BNR Zakendoen.

Van der Vegte is trots op de stappen die binnen het beroep in de afgelopen jaren zijn gemaakt rondom de kwaliteit. De accountancy is in zijn optiek "best in staat om als sector onder de eigen motorkap te kijken".

De geheimhouding zit soms een beter begrip voor het werk van de accountant in de weg en dus moet daar naar gekeken worden. Aandeelhouders willen dat ook graag, aldus de NBA-voorzitter. Hij is positief over de relatie van de sector met toezichthouder AFM, die tegenwoordig niet alleen naar de kwaliteit van een controledossier kijkt, maar ook naar de cultuur en de accountantsorganisatie als geheel. "Daarmee wordt het ook een lerende organisatie", aldus Van der Vegte.

Interviewer Thomas van Zijl vroeg de NBA-voorzitter ook naar de recente media-aandacht rondom de tuchtklacht die oud-directeur Harm Mannak tegen een aantal (oud) NBA-bestuurders heeft ingediend. "We stellen ons als bestuur toetsbaar op, zoiets gebeurt", stelde Van der Vegte.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.