Nieuws

ABN Amro hoeft rente op rente niet te compenseren

ABN Amro hoeft rente op rente niet te vergoeden bij het compenseren van klanten die een te hoge rente hebben betaald op een lening.

Dat heeft de Geschillencommissie van financieel klachteninstituut Kifid bepaald. Volgens het Kifid gaat het bij de compensatieregeling om een onverschuldigde betaling en hoeft daar, anders dan bij een schadevergoeding, geen rente op rente over te worden betaald. Andere banken hebben in soortgelijke gevallen die rente wel vergoed in hun compensatieregeling.

In de kwestie gaat het om klanten die een doorlopende lening hadden met een variabele rente. ABN Amro volgde, net als andere banken zoals ING en Rabobank, met zijn rentes niet genoeg de marktrente. Kifid oordeelde dat klanten dat wel mochten verwachten, tenzij de bank nadrukkelijk anders had vermeld. De vergoeding kan zomaar honderden euro's per klant betekenen.

Stichting Geldbelangen snapt niet dat ABN Amro rente op rente niet hoeft te vergoeden. "Kifid is hier puur met juridische oogkleppen op bezig geweest om de bank de hand boven het hoofd te houden", zegt voorzitter Rob Goedhart van de claimstichting in een toelichting. Volgens hem kan de uitspraak ook gevolgen hebben voor de compensatieregelingen van andere banken. Geldbelangen wil daarom in beroep gaan bij Kifid. Dat is eigenlijk alleen mogelijk als de klacht gaat over 25 duizend euro of meer, maar volgens Goedhart gaat het hier om een uitzonderlijke situatie.

Eerder deze maand werd bekend dat ABN Amro 90 miljoen euro extra heeft uitgetrokken voor het compenseren van klanten. De bank vergoedde eerder kosten vanaf 2008, maar nu vanaf 2001. Er waren al zo'n 200 duizend klanten die een vergoeding konden verwachten. Dat worden er zo'n 30 procent meer.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.